Argent – Encore: Live In Concert (Epic 2LP, 1974)

1) The Coming Of Kohoutek; 2) It’s Only Money (part 1); 3) It’s Only Money (part 2); 4) God Gave Rock And Roll To You; 5) Thunder And Lightning; 6) Music From The Spheres; 7) I Don’t Believe In Miracles; 8) I Am The Dance Of Ages; 9) Keep On Rollin’; 10) Hold Your Head Up; 11) Time Of The Season

Det doble livealbumet Encore: Live In Concert skulle bli det siste verden hørte fra Argents originalbesetning. Rod Argent, Russ Ballard, Jim Rodford og Robert «Bob» Henrit holdt sammen fra 1969 og frem til våren 1974, da Russ Ballard sa takk for seg.  Ballard ble erstattet av to nye medlemmer. John Grimaldi og John Verity var begge gitarister. Verity ble i tillegg Argents nye hovedvokalist.

Før det den nye besetningen ga ut nytt materiale, ga Argent ut et konsertdokument over originalbesetningens bravader fra scenekanten. Encore: Live In Concert ble utgitt i desember 1974, i passe tid til julesalget, selv om gruppas kommersielle moment hadde forlatt dem. Likevel var det en passelig utgivelse å holde den fansen de tross alt fortsatt hadde varm, mens den nye besetningen fikk områdd seg og spilt inn et nytt album.

Encore: Live In Concert ble spilt inn på konsertscener i Drury Lane i London og i St. Albans i Swansea. Albumet ga et rimelig korrekt og fullstendig inntrykk av gruppas bravader fra scenen i 1974. Materialet var stort sett hentet fra All Together Now (1972), In Deep (1973) og Nexus (1974). I tillegg var det gitt plass til en versjon av The Zombies store hit Time Of the Season. Det var ingenting å finne fra gruppas to første album. Det var synd, men kanskje ikke så unaturlig, der særlig det første albumet var et stort stilistisk sprang fra gruppas senere plater. Pop ble som kjent sakte, men sikkert skjøvet i bakgrunn, til erstatning for hard rock og progressiv rock.

Dobbeltalbumet viste at Argent mer eller mindre var et tungt progband fra scenen i 1974. Med noen unntak, som Keep On Rollin’ og den misforstått «tunge» versjonen av  Time Of The Season, var fokuset på lange låter, med innslag av improvisasjoner og solospill, særlig fra «maestro» Rod Argent. Spor som The Coming Of Kohoutek, It’s Only Money, Music From The Spheres og God Gave Rock & Roll To You hadde en ikke ubetydelig lengde i utgangspunktet – som de beholdt fra scenekanten. Også I Am The Dance Of Ages og gruppas store hit Hold Your Hold Up ble dradd ut i lange versjoner. Dent var slik det skulle gjøres på denne tiden, i alle fall en stakket stund til, før pubrock og punk ga de mest grandiose ideene et spark bak.

Det ble unektelig noe smått pompøst og vel grandiost over musikken på Encore. Gruppa var heller ikke verdens nådegave til improvisasjon og solospill. Med unntak av Rod Argent hadde gruppas medlemmer et solid feste i rock & roll, og det var åpenbart at de trivdes best når musikken lå tettest opp til klassisk rock, enten det var i Hold Your Head Up, Keep On Rollin’ eller God Gave Rock And Roll To You. Argent hadde bedre tak på de progressive utskeielsene i studio enn fra scenen, selv om det aldri ble mindre enn hyggelig, om ikke essensiell lytting også i en livesetting. Argent hadde heller ikke de største vokalistene i Rod Argent og Russ Ballard. De klarte seg greit, men det var ikke epokegjørende vokalisering fra scenen.

Dermed ble Encore: Live In Concert mest for fansen, og en dokumentasjon av et band av sin tid. Dèt er verdifullt nok for alle rockarkivarer, men kanskje ikke helt vesentlig å få med seg for den jevne musikkfan.

Rating: 6,5/10