Autechre – Quaristice (Warp cd, 2008)

1) Altibzz; 2) The Plc; 3) IO; 4) plyPhon; 5) Perlence; 6) SonDEremawe; 7) Simmm; 8) paralel Suns; 9) Steels; 10) Tankakern; 11) rale; 12) Fol3; 13) fwzE; 14) 90101-5l-l; 15) bnc Castl; 16) Theswere; 17) WNSN; 18) chenc9; 19) Notwo; 20) Outh9X

Tanken på Autechre på turne var smått absurd, da man stort sett så for seg to lysskye karer innestengt i et svakt lyssatt laboratorium, et laboratorium de kun forlot unntaksvis og kun da det var helt nødvendig. Men etter utgivelsen av Untilted bar det faktisk ut på en flere måneder lang turne. De besøkte USA og Japan, i tillegg til Europa. Booth og Brown fikk stor honnør for innsatsen fra scenekanten, der de to stod bøyd over hver sin mac og «lot det stå til». Hvor mye som ble skapt på direkten og hvor mye som var innspilt på forhånd vites ikke, men inntrykket var at det meste ble improvisert frem på scenen.

Også Autechres neste studioalbum tok utgangspunkt i improviserte «jamsessions». Disse ble så redigert ned til kortere spor, hvor enkeltelementer ble fokusert og omformet til frittstående stykker musikk. Quaristice bestod av 20 kortere stykker, med en varighet fra et par minutter og opp til syv minutter. Som et tillegg til det ordinære albumet la gruppa ut lengre, uediterte deler av grunnlagsmaterialet, til nedlastning under navnet «Quaristice. Quadrange.ep.ae», for fans som ville nerde seg videre inn i Booth Og Browns sjel og sinn.

Tilleggmateriale til tross, Quaristice stod utmerket på egne bein. Platas tyve spor kunne lyttes til som ensomme, små sukkertøy av elektronisk musikk, men også som en sammenhengende suite, hvor Autechre oppsummerte det meste av de musikalske retningene og eksperimentene de hadde vært innom i karrieren så langt.

Enten man valgte å konsentrere seg om ett og ett stykke eller om helheten, var det ingen tvil om at Quaristice var et lysere og mer inviterende album enn de tre foregående. Her var det musikk som skuet tilbake på de ambiente stemningene fra Amber, LP5s fantastiske blanding av det melodiøse og det skarpe, og sågar deres opprinnelige inspirasjon fra tekno, i tillegg til de senere albumenes strenge form for maskinproduserte labyrinter. Summen ble et inspirerende album, som kastet den nysgjerrige lytter fra den ene enden av det musikalske universet til det andre, med et smil om munnen.

Quaristice var overraskende lyttervennlig, men likevel skarp i kanten, og definitivt en del av Autechres verden. Plata var  en vei ut av dødvannet som preget forgjengeren, og i den grad en kan ane hvordan Booth og Brown hadde det under innspillingene, vil jeg tro at humøret var lysere og stemningen mindre klaustrofobisk denne gangen. Albumet manglet likevel litt på å nå helt opp til deres største øyeblikk. Ikke alle sporene hektet seg på like godt, selv om de var med å skape helheten som var Quaristice.

Plata hadde som sagt endel andel av spor i den ambiente enden. På disse, som eksempelvis Altibzzparalel Suns, Notwo og Outh9x, nærmet Autechre seg virkelig Brian Eno, med mye av den samme sansen for å skape nesten-melodier ut av kalde flater av ren lyd-som-lyd. Det var lett å tenke at gruppa virkelig hadde hatt mye å by på, om de hadde gått videre i den retningen.

De kunne også godt ha jobbet videre med hiphopinspirasjonen i Th Plc, hvor en sample av Run D.M.C. dukket opp, i en nostalgisk hiphop/tekno hybrid, som løp på stedet hvil på ualminnelig stilig vis.

Rating: 7,5/10