Angel Olsen -Phases (Jag Jaguawar LP, 2017)

1) Fly on Your Wall; 2) Special; 3) Only With You; 4) All Right Now; 5) Sans; 6) Sweet Dreams; 7) California; 8) Tougher Than the Rest; 9) For You; 10) How Many Disasters; 11) May as Well; 12) Endless Road

I november 2017 kom det en litt overraskende trekk fra Angel Olsen. Med 2016-album My Woman hadde hun fått et gjennombrudd, med topp 50 plassering i USA og 40. plass i UK, kombinert med overstrømmende kritikker. I stedet for å følge opp med et nytt studioalbum, valgte hun å utgi en samling med demoer, vanskelig tilgjengelige singelspor og noen sanger som ikke kom med på My Woman. Hvor vidt hun gjorde dette for å få materialet «ut av kroppen» , for å kunne gå videre, eller det skyldtes at hun og plateselskapet ville holde publikum varme i påvente av neste album, vites ikke. Antageligvis begge deler.

Phases var ingen fullstendig oppsummering av hennes «utenomalbumsmessige» aktiviteter. Hun hadde blant gjort Grateful Deads Attics Of My Life på den store coversamlingen Day Of The Dead, og hun var også representert på den herlige hyllesten til den britiske folklegenden Shirley Collins i 2015.

Blant de elleve sporene var det tre coverlåter, sanger av størrelser som Bruce Springsteen, og Roky Ericson, samt en gammel låt av Hoyt Axtons mor, Mae Boren Axton, som skrev rundt 200 sanger i løpet av sin karriere. Angel Olsen lykkes best med Axtons lune country-ballade Endless Road, der hun la seg tett på lyden fra de tidligste platene sine.

Å høre den kraftige macho-sangen Tougher Than The Rest, hvor Springsteen rullet frem over et polert og kraftfullt sound med sin empatiske og samtidig røffe tilnærming, omgjort til en lo-fi vise fra kvinneperspektiv var saktens en voldsom overgang, og rett så vrient å forholde seg til. Tougher Than The Rest var en slags signatur for Springsteens kjærlighetssanger, hvor han klarte å kombinere sitt utilslørte begjær med empati, ydmykhet og forståelse: han tøffet seg ut at det blir patetisk. Og dét var en av Springsteens store kvaliteter. Olsen hadde en formidabel oppgave med den sangen, og hun skulle ha for forsøket, men hun maktet ikke å skape noe spesielt ut av den. Det var utypisk for Olsen, med sin personlighet og evne til å nå frem til lytteren. Det var mulig denne lytteren var for fastlåst i originalen.

Rocky Ericksons For You, som opprinnelig var å finne på hans album fra 1995 (i to versjoner), All That May Do My Rhyme, hadde de typiske Ericksonske vendingene, uten at Angel Olsen klarte å gjøre denne helt til sin egen, i et nedstrippet demoformat.

Om Olsen ikke lyktes all verden med coverversjonene, var det likevel fin musikk å finne på Phases. Fly On The Wall, som stammet fra  My Woman-innspillingene og opprinnelig gitt til et veldedig Bandcamp-prosjekt, lå tett opp til materialet fra My Woman, og stod ikke tilbake for mye fra det flotte albumet. Det samme gjaldt den lange Secrets, som også var en outtake fra innspillingene til My Woman, som ikke fikk plass på albumet. Secrets var Phases største øyeblikk, en sterk, slepende countryrock-mot-indierock variant, hvor Angel var mer nedpå enn noen gang.

Secrets måtte riktignok knive med den hardtsvingende gitarfascinasjonen Sweet Dreams, som var en av Olsens mest drivende sanger. Sangen ble spilt inn i 2012 og utgitt på singel, men hadde definitivt fortjent plass på et av hennes ordinære album. Det samme hadde den vare, ømme All Right Now, som i likhet med Only With You, ble spilt da hun holdt på med Burn Your Fires For No One. Her var Olsen forsiktig hviskende, med et smult arrangement av forsiktig perkusjon, dronende orgel og elektrisk gitar. Bliss.

California, opprinnelig spilt inn i 2013, minnet lytteren om hvilken original artist som var i ferd med å åpenbare seg. California rullet frem på karakteristisk vis, med Olsen syngende som om hun var midt i hillbilly-land.

I sum ble Phases en hyggelig lytt, visse ujevnheter til tross. Fans må selvsagt ha den i hyllene, andre kan begynne med My Woman.

Rating: 7/10