Anathema – Weather Systems (Kscope cd, 2012)

1) Untouchable, Part 1; 2) Untouchable, Part 2; 3) The Gathering Of The Clouds; 4) Lightning Song; 5) Sunlight; 6) The Storm Before The Calm; 7) The Beginning And The End; 8) The Lost Child; 9) Internal Landscapes

Med We’re Here Because We’re Here markerte Anathema seg på enkelte salgslister, og med den reelle oppfølgeren Weather Systems fikk gruppa et større gjennombrudd. Weather Systems var å se på listene i Østerrike, Belgia, Nederland, Finland, Frankrike, Tyskland, Italia, Norge, Polen, Sveits og UK, og sågar på Billboards Heatseeker-liste. Plata preget ikke toppen av listene, men Anathema var synlige på en helt annen måte enn tidligere, og var ikke lenger et hemmelig band for spesielt interesserte.

Det var ikke vanskelig å forstå We’re Here Because We’re Here og Weather Systems evne til å engasjere et større publikum. Anathema hadde foredlet  uttrykket ytterligere, og tilbake stod en lyrisk, melodisterk og pompøs musikk, som satt godt i ørene på tilhengere av både alternativ rock og moderne prog. Og da menes det prog som musikkstil, og ikke at musikken var spesielt progressiv, som i nyskapende og utforskende. For dèt var ikke Anathema anno 2010-tallet. Men de hadde egenart og åpenbare kvaliteter, og hadde skapt seg en egen nisje med musikken sin.

Weather Systems fortsatte i tilnærmet samme stil som forgjengeren, men var enda mer åpen og symfonisk. Uttrykket var dominert av piano og storstilte strykerarrangementer, og gitarene spilte en mindre rolle enn før. Det var riktignok rikelig med akustiske gitarer, men de måtte stort sett spille andre fiolin i forhold til pianoet, og de elektriske gitarene  dominerte kun på enkelte spor. Det milde, inviterende ved musikken var også forsterket gjennom økt bruk av Lee Douglas vokal, enten som solostemme, som på Lightning Song, eller aller helst i duett med Vincent Cavanagh. Stemmene deres stod godt til hverandre, og bidro sterkt til å invitere lytteren inn i Anathemas univers.

Weather Systems var starten på Anathemas «norske eventyr». Den norske produsenten og musikeren Christer-André Cederberg produserte albumet sammen med Daniel og Vincent Cavanagh, og musikken ble delvis spilt inn i Cederberg studios i Norge. Cederberg hadde bakgrunn som musiker fra metalbandene In The Woods og Animal Alpha, og som produsent for punktruppen Honningbarna, samt diverse norske mainstream artister.

Den storstilte, pompøse musikken var tilsatt et tekstunivers som tok for seg de store spørsmålene. Her var det eksistensielle funderinger rundt liv og død, klima og mere til. Låttitler som The Gathering Of The Clouds, Sunlight, The Storm Before The Calm, The Beginning And The End, The Lost Child og Internal Landscapes ga det hele en litt emmen smak av new age, der ønsket om å løfte lytteren opp i de store spørsmålene tok litt vel av. I kombinasjon med den «store» musikken balanserte det hele på grensen til hul posering; show don’t tell var ikke fremst i Anathemas pannebrask.

Så sa jeg på grensen til, for visse innvendinger til tross var Weather Storms et engasjerende og givende album, med flere flotte øyeblikk. Det todelte åpningssporet Untouchable hadde et uimotståelig og jublende drag, der gitarer, piano, strykere og etter hvert komp, sendte Cavanagh og Douglas stemmer ut i stratosfæren via et heidundrende stikk.

Den ni minutter lange The Storm Before The Calm var kanskje Weather Systems største øyeblikk. Her var Anathema nærmest sitt gamle jeg, i en mangefasettert, kompleks låt som hvilte på et teppe av synther. Porcupine Tree var nærmeste referanse. Også balladen The Lost Child hevet seg over gjennomsnittet, med sin melankolske stemning, som stor patos til tross, landet på den rette siden av streken.

Rating: 7,5/10