Buffalo Springfield – Buffalo Springfield (Atco LP, 1966)

Spor: 1) Go And Say Goodbye; 2) Sit Down I Think I Love You; 3) Leave; 4) Nowadays Clancy Can’t Even Sing; 5) Hot Dusty Roads; 6) Everybody’s Wrong; 7) Flying On The Ground Is Wrong; 8) Burned; 9) Do I Have To Come Right Out And Say It; 10) Baby Don’t Scold Me; (For What It’s Worth) 11) Out Of My Mind; 12) Pay The Price

Buffalo Springfield representerte det store ”hallo til verden” fra tre markante musikere i amerikansk rockhistorie, selv om både Neil Young (The Squires, The Mynah Birds) Stephen Stills og Richie Furay (begge Au Go Go Singers) hadde platedebutert tidligere på sekstitallet.

Springfield var unike på flere vis; tre låtskrivere, to gitarister av ypperste klasse og gode vokalister. I den korte perioden gruppa holdt sammen var det  spenninger mellom spesielt Stills og Young – begge solide egoer med store ambisjoner. Likevel har det vært en varig tiltrekning mellom de to, de har samarbeidet til og fra de siste femti årene (C,S,N &Y, Stills-Young Band).

”Buffalo Springfield” er et flott debutalbum fra fem unge menn, med klare inspirasjoner fra folkrock (Byrds), Dylan og Beatles. Albumet består av tolv låter, syv skrevet av Stills og fem av Young. Furay slapp ikke til som låtskriver før året etter på oppfølgeren ”Buffallo Springfield Again”). Selv om noe av materialet her fremstår litt formelpreget og rudimentært har både Stills og Young allerede her mye av signaturen sin på plass; Stills med de rett på, sykt fengende poprocklåtene og Young med lengtende, dystre historier med islett av tungsinnet ung mann. Og langs disse linjene skulle de utvikle seg videre, forskjellen er at Stills mer eller mindre brant kruttet i løpet av syttitallet mens Young  har en uslukkelig energi, noe tvilsom kvalitetskontroll og fortsetter med å spy ut plater den dag i dag.

”Buffalo Springfield” debuterer også et kult togitars attack, både Stills og Young hadde åpenbare gitarhelt ambisjoner. Gitarsoundet, sammen med gode låter og ikke minst herlig vokal gjør albumet til en amerikansk miniklassiker. På vokalsiden er Furay en helt sentral ingrediens. Han synger med på samtlige spor på plata og står for hovedvokal på flere av Youngs låter. Furay skulle senere starte countryrock bandet Poco og få en lang karriere. I tillegg til disse tre bestod bandet av Dewey Martin på trommer og Bruce Palmer på bass.

Flere av låtene på plata har fått en varig plass i rockhistorien. Stills sin ”For What It’s Worth” var ikke med på førsteutgaven av albumet men gjorde singelsuksess og ble klasket på etter tre måneder og erstattet “Baby Don´t Scold Me”. “Worth” er legendarisk og står igjen som en av Stills definitive øyeblikk – en evig klassiker. Bortsett fra denne låten er det Youngs bidrag som løfter mest. Plata inneholder flere store Young-øyeblikk; “Nowadays Clancy Can’t Even Sing“, “Flying On The Ground Is Wrong” og ikke minst “Do I Have To Come Right Out And Say It”. Sistnevnte nydelig sunget av Furay.

Albumet ble spilt inn sensommeren 1966 og produsert av bandets managere Charles Greene og Brian Stone. Ingen av disse var særlig erfarne produsenter og bandet var ikke fornøyd med lyden på plata. De synes resultatet var for langt unna det heftige livesoundet bandet stod for.

Men her sitter vi femti år senere og klager ikke.

Ikke i det hele tatt.

Rating: 8/10