BAND OF HORSES: Cease To Begin (Sub Pop cd, 2007)

1) Is There A Ghost; 2) Ode To LRC; 3) No One’s Gonna Love You; 4) Detlef Schrempf; 5) The General Specific; 6) Lamb On The Lam (In The City); 7) Islands On The Coast; 8) Marry Song; 9) Cigarettes, Wedding Bands; 10) Win­dow Blues.

På Band of Horses andre album løftes kvalitetene som lå litt i skyggen på debuten klart frem i lyset. Bedre låter, bedre arrangementer, bedre produksjon – i det hele tatt. Cease To Begin står igjen som et av de bedre semikommersielle rockalbumene fra denne perioden. Kombinasjonen av gode melodier og Ben Bridwells sødmefylte, ofte nostalgiske tekstunivers er fin lytting på hvilken som helst dag. Albumet ble også bandets gjennombrudd og nådde en 35 plass på listene i USA.

Før innspillingen av Cease To Begin flyttet Bridwell fra Seattle til sine hjemtrakter i Sør Carolina. Samtidig ble alle andre medlemmer i bandet erstattet av nye ansikter, noe som understreket at Band of Horses var Bridwells prosjekt. Matt Brooke som var med på det første albumet og også Bridwells bandkollega i Cassida’s Wierd, forlot skuta og startet bandet Grand Archives, som skulle gi to plater på Sub Pop. Nye medlemmer i bandet var Jon Arnone (gitar, keyboards), Craigton Barrett (trommer) og Rob Hampton (bass). Phil Ek produserte også denne plata, som debuten. Det var et godt valg, Ek er en djevel til å skru sammen lyd for band i dette terrenget og har rattet på plass album for blant andre Built To Spill, Gas Huffer, Halo Benders, Unwound, Earth og Shins.

Cease To Begin er mindre countryrock og mer rock-som-rock enn det debuten var, men er likevel mer «jordnær», melankolsk og nostalgisk – men også mer lykkelig! Det er lett å tenke at det skyldes Bridwells flytting til hjemlige trakter, med familie, minner og kjente omgivelser tett på. Fint er det i hvert fall, med et tekstunivers som rammes inn av varige melodier og flott sang – og med den rette lyden. Lyden? Ikke smektende men heller ikke langt unna – noe av en gitarbalsamering av midtempo låter med Bridwells stemme tettere på i lydbildet enn det som var tilfelle på Everything All The Time.

Høydepunktene er mange; åpneren Is There a Ghost består av to setninger som gjentas i hele sangen (I Could Sleep, I Could Sleep. When I Lived Alone, Is There a Ghost In My House?) til flott effekt over en nydelig melodi. No One’s Gonna Love You er en fin kjærlighetssang hvor Bridwell synger flott. Men aller best er Marry Song – du verden så lett å kjenne seg igjen.

Hør selv.

Rating: 7,5/10