Breadwinner – Burner (Merge LP, 1994)

1)Tourette’s; 2) Ditch; 3) Kisses Men On The Mouth On The Mountain;  4) » » ; 5). Prescott [Homecut]; 6) Mac’s Oranges; 7) Knighton;  8) Exploder; 9) Turtlehead

Breadwinner ga ikke ut mye musikk i løpet av sin korte levetid, men var et innflytelses-rikt band. Gruppa har rettmessig blitt stående igjen som en av skaperne av math-rock. Math-rock var en stilmessig sammensmeltning av progressiv rock (ala King Crimson), heavy metal, postrock og hardcore. Uttrykket var preget av komplekse rytmer, kantete, riffbasert gitarspill og uvanlige tidssignaturer. Musikken var ofte smått vanskelig tilgjengelig i all sin kantete kraft, men hadde samtidig en stor tiltrekningskraft på de som var glad i gitarmisbruk og kompetente musikere som spilte instrumentene sine i filler.

Breadwinner kom til i Richmond, Virginia og holdt kun sammen fra 1990 til 1992. Gruppa bestod av Pen Rollings (gitar), Robert Donne (bass) og Chris Farmer (trommer). Typisk nok hadde medlemmene bakgrunn fra hardcore. Mest kjent av medlemmenes tidligere øvelser var Honor Role, hvor Rollings sang og spilte gitar. Honor Role ga ut to album, i henholdsvis1986 og 1989.

Breadwinner ga kun ut to singler i sin levetid, til sammen seks sanger. De to singlene, Tourette’s (1990) og «Untitled» (1991) ble samlet på Burner i 1994, etter at gruppa var oppløst, sammen med tre tidligere uutgitte spor (som også ble utgitt på en 7″ samtidig som Burner kom ut). Til sammen utgjorde Breadwinners samlede katalog 20 minutter med musikk. Det skulle vært så mye mer.

Breadwinner hadde nemlig funnet vinneroppskriften umiddelbart. De ni sporene som ligger igjen etter dem hadde en nesten unik energi, en tung, aggressiv instrumentalrock som lå krystet mellom hardcore og metal. Et grundig rifforama av kantete, sinte rytmer med buldrende bass og tørre bastante trommer. Over det hele lå Rollings evig oppfinnsomme gitarspill. Rollings var et barn av hardcore og metal, og fjernet seg for så vidt ikke så langt fra røttene sine, men maktet å skape noe nytt sammen med Donne og Framer. Breadwinner lå tett på moderne metal, og det var ikke vanskelig å se for seg disse sangene som en del av et metalalbum, om de ble spilt en smule raskere og med en skrikhals i front. Breadwinners musikk kunne kjennes igjen i alle fra Lamb of God, Meshuggah og Converge til Battles, Us Maple og Collosamite. Og mange flere. Nittitallet leverte svært mye god gitarrock i landskapet rundt disse bandene.

Breadwinner gikk i oppløsning da trommeslager Farmer flyttet til Tyskland. Robert Donne gikk videre til postrockerne Labraford. Rollings stiftet etter hvert Loincloth, som ga ut et par album i det nye årtusenet.

Rating: 8/10