Marvin Gaye – When I’m Alone I Cry (Tamla LP, 1964)

 1) You’ve Changed; 2) I Was Telling Her About You; 3) I Wonder; 4) I’ll Be Around; 5) Because Of You; 6) I Don’t Know Why; 7) I’ve Grown Accustomed To Her Face; 8) When Your Lover Has Gone; 9) When I’m Alone I Cry; 10) If My Heart Could Sing

Den unge Marvin Gaye ga ikke opp forsøkene på å bli en entertainer, med fokus på den klassiske amerikanske sangboka, vokaljazz og crooning. Med andre ord langt unna soul- og popmusikken som hadde gitt ham suksess. Tamla bet tenna sammen og lot han forsøke seg på et nytt album ala debuten.

Det var ikke tvil om at Marvin Gaye hadde potensiale for denne musikken. Han var fullt i stand til å få det til å svinge og han behersket det vokal-tekniske til fingerspissene. Likevel ble innvendingene mye av de samme som for debuten. Uttrykket ble vel mondent og uten den innlevelsen som år på baken og levd liv kunne gi disse sangene. Det låt riktignok fortreffelig, arrangementer og produksjon hadde tatt flere steg siden debuten.

Marvin ville ha med to sanger fra Billie Holidays klassiker Lady In Satin. Han valgte seg I’ll Be Around og You’ve Changed. Det stod således ikke på selvtilliten. Har man hørt Holiday fremføre disse er det vanskelig å forstå hvordan sangene kan tolkes bedre. Det klarte da heller ikke unge Marvin, og nettopp den store forskjellen i levd liv, med påfølgende spor på stemmebåndene, viste frem den store forskjellen; der Billies følelser og fortvilelse strømmet ut av høyttalerne, ble Gayes versjoner kun hyggelig tidtrøyte.

Det var åpenbart at Marvin lengtet etter kjærlighetens bittersøte kløe, og hans evner som formidling av romantikk skulle senere vise seg å være tilnærmet uovertrufne. Det var allerede her spor av den enorme soulsangeren han med tiden skulle bli. Hans ektefølte versjon av I Was Telling Her About It gjorde inntrykk. Det samme gjorde Because Of You og I’ve Grown Accustomed To Her Face. Her maktet han å løfte frem følelser å tro på.

I sum ble When Alone I Cry et godt utført men lett overfladisk album. Plata ble ingen stor suksess, og etter hvert vendte Marvin nesa tilbake mot soul og popmusikk, til Tamlas store glede. Han skulle som sagt bli en av de virkelig store soulsangerne, både kommersielt og kunstnerisk. Men veien dit var fortsatt preget av opp- og nedturer og merkelige veivalg.

Rating: 6/10