National Health – D. S. AI Coda (Blueprint LP, 1981)

1) Portrait Of A Shrinking Man; 2) TNTFX; 3) Black Hat; 4) I Feel A Night Coming On; 5) Arriving Twice; 6) Shining Water; 7) Tales Of A Damson Knight; 8) Flanagan’s People; 9) Toad Of Toad Hall

National Health ble oppløst i 1979. Da hadde Dave Stewart allerede forlått gruppent, til fordel for Bill Brufords band. Alan Gowen hadde forlatt National Health allerede før debutalbumet ble utgitt. Han revitaliserte så Gilgamesh, som rakk å gi ut ett album før det var over for godt da Gowen ble rammet av leukemi. Han døde 17. mai 1981, kun 34 år gammel.

De tidligere medlemmene i National Health bestemte seg for å hedre Gowen gjennom å spille inn et album med hans komposisjoner. Miller, Stewart, Greaves og Pyle spilte inn ni låter i Matrix Studio i London høsten 1981 og ga det hele ut som National Healths tredje album. De fire fikk som vanlig hjelp venner og bekjente, blant andre Richard Sinclair, Barbara Gaskin og Amanda Parsons (alle kor), Jimmy Hastings (fløyte) og Elton Dean (saxello).

Låtene hadde Gowen komponert mellom 1979 og 1981, med unntak av Arriving Twice og TNTFX. Førstnevnte var opprinnelig å finne på på Gilgamesh’ debut fra 1975. TNTFX var hentet fra Another Fine Tune You’ve Got Me Into fra 1979. En del av de øvrige låtene hadde National Health øvet inn og spilt på konserter i 1979, i den korte perioden da Gowen erstattet Dave Stewart, før gruppen ga seg.

D.S. AI Coda naturlig nok sterkt preget av Gowens ånd,og respekt for hans musikk og virke. Musikerne visste hvordan han ville ha låtene realisert, både gjennom å ha vært gjennom materialet i øvingslokalet og på scenen, men også på grunn at partiturene var mer eller mindre ferdig.

Uttrykket var mer preget av jazz fusion enn hva National Health hadde levert på sine to første plater, og slik sett nærmere Gilgamesh musikalsk sett. Dèt var for så vidt naturlig, da Gilgamesh var Gowens «eget» band. I motsetning til Gilgamesh’ to album, som begge var jordet i syttitallets organiske, analoge lyd, ble D.S. AI Coda spilt inn på åttitallet. Tidlig åttitall riktignok, men ikke tidligere enn at elektriske trommer og «kalde», digitale tangenter hadde prominent plass i lydbildet. Det var uvant å høre disse musikerne i en slik setting, men om produksjonen ikke alltid var sublim og elegant innebar den en fornyelse, og ga nye muligheter for de eminente musikerne.

Det nye og det gamle gikk glimrende sammen i det skarpe åpningssporet Portrait Of A Shrinking Man, hvor Elton Deans saxello var det dominerende soloinstrumentet, over elektroniske trommer og synths. Dean gjorde også en herlig innsats på I Feel A Night Coming On. Hele albumet var tett spilt og selv om musikken var tungt forankret i fusion, bidro Phil Miller med sjelevrengende gitarspill, med nikk til progressiv rock. Spillet hans ga den nye versjonen av TNTFX et glødene drag, som løftet intensiteten flere hakk fra originalen. Den vakre, melankolske versjonen av Arriving Twice var et verdig lament over en kjær venn og kollega, og var sammen med Portrait Of A Shrinking Man og TNTFX høydepunktene på platen. De øvrige låtene på hadde ikke samme kraften og egenarten i seg, og ble mer typiske sjangerøvelser. I sum ble likevel D. S. AI Coda et verdig minne over en stor musiker.

Rating: 7/10