Autopsy – Severed Survival (Peaceville cd, 1989)

1) Charred Remains; 2) Service for a Vacant Coffin; 3) Disembowel; 4) Gasping For Air; 5) Ridden with Disease; 6) Pagan Saviour; 7) Impending Dread; 8) Severed Survival; 9) Critical Madness; 10) Embalmed; 11) Stillborn

Chris Reifert var kun 15 år gammel da han startet sitt første band i 1983, som de livsglade unge medlemmene døpte Guillotine. Det kom aldri noe produkt fra denne gjengen. Hans neste forsøk, Burnt Offering, spilte inn to demoer i 1985. Deretter gikk ferden videre til Death, som også hadde holdt det gående siden 1983. Sammen med Chuck Schuldiner spilte Reifert inn flere demoer i 1986, før gruppen debuterte på plate i 1987 med Scream Bloody Gore. Albumet ble spilt inn uten hjelp fra andre. Reifert slo trommer og Schuldiner tok seg av resten. Resultatet var et kraftig og innflytelsesrikt album, og et av de tidligste eksemplene på death metal.

I denne perioden holdt Reifert og Schuldiner til i California. Sistnevnte valgte raskt å flytte hjem til Florida, mens Reifert ble værende igjen på vestkysten. Dermed ble det slutt på samarbeidet mellom de to. Schuldiner fortsatte med Death og lagde noen av de beste metalalbumene noensinne utover nittitallet, før han døde av kreft, kun 34 år gammel i 2001. Det hadde vært interessant å høre hva de to kunne fått tilsammen videre etter Scream Bloody Gore, men alt i alt var det greit at de gikk hvert til sitt. Gjennom Autopsy ble Reiferts innflytelse på death metal like stor som Schuldiners. Death og Autopsy inspirerte flere generasjoner death metalband, både internasjonalt og i hjemlandet.

Reifert stiftet Autopsy i 1987. Han spilte trommer og sang, og skrev det meste materialet, spesielt i gruppens tidlige periode. Gruppen spilte inn tre demoer i 1987 og 1988, før de debuterte for alvor med Severed Survival i 1989. De holdt det gående frem til 1995, da Reifert valgte å konsentrere seg om Abcess. Autopsy kom så sammen igjen i 2009.

Da Severed Survival ble spilt inn i januar 1989, i Starlight Sound i Richmond, California, var det med Reifert (trommer, vokal), Danny Coralles (gitar)og Eric Cutler (gitar) som medlemmer. Trioen fikk hjelp av bassist Steve DiGiorgio. DiGiorgio var medlem av Sadus og hadde spilt på deres klassiker Illusions (1988). Han bidro senere også på flere av Deaths album. Gruppen produserte selv, med hjelp fra John Marshall, som til daglig var gitarist i Metal Church.

Severed Survival fortjener statusen som et av de sentrale pionerarbeidene innen death metal, sammen med blant andre Scream Bloody Gore. De to platene hadde til felles et kompromissløst driv og bisarre, syke tegneserietekster med beskrivelser av alt man ikke vil skal skje med kropp og sjel, fremført med drøy, brummende vokal. De to gruppene brukte mange av de samme kunstneriske virkemidlene, men det var likevel store forskjeller i uttrykket.

Severed Survival inneholdt en unik miks av death- og doom metal. Autopsy var ikke redde for å senke tempoet ned i klassisk, dvelende doomtempo. Reifert sang med hes, gneldrende stemme. Det var vanskelig å høre hva han faktisk liret av seg, men vokalen var særdeles effektiv i forhold til å skape en atmosfære av uhygge, blod og elendighet. Han var grovere i målet enn Schuldiner, men var likevel langt unna alle «cookiemonstererne» som senere dukket opp i sjangeren.

Severed Survival låt livsfarlig; som en ond, tung maskin på avveie. Steve DiGiorgios bass hadde en usedvanlig prominent plass i lydbildet, der den var plassert over trommene. Det ga musikken neandertalvibrasjoner. Reiferts trommer stod godt til bassen, med sitt «spilte» uttrykk, langt unna hamrende blastbeats og bearbeiding i studio. Gitarspillet bidro sterkt til villskapen, med utemmede soli og grove, skurrende riff. Det var mer sludge metal i gitarene til Coralles og Eric Cutler enn i Schuldiners tekniske spill i Death.

I sum var Severed Survival noe av det mest brutale som hadde kommet ut av metalscenen i USA da man skrev 1989. De hadde riktignok et stykke å gå til galskapen i den britiske scenen rundt Napalm Death, og det var mulig å høre inspirasjon fra tradisjonell thrash metal, men Autopsy skapte noe eget, med unik energi og nyskapende kraft.

Rating: 8,5/10