Anekdoten – From Within (Virtalevy cd, 1999)

1) From Within; 2) Kiss of Life; 3) Groundbound; 4) Hole; 5) Slow Fire; 6) Firefly; 7) The Sun Absolute; 8) For Someone

«I’m going down – feeling no trace of shame»

Anekdoten fulgte opp Nucleus med to konsertutgivelser. I 1997 kom «Live-EP», som inneholdt 25 minutter musikk fordelt på fire låter, hvor av tre var hentet fra de to første studioplatene. For gruppens harde kjerne av tilhengere var den obligatorisk, ikke minst på grunn av tidligere uutgitte A Way Of Life. I 1998 fulgte «Official Bootleg: Live in Japan», med 110 minutter med konsertopptak fra landet der solen står opp. De to cd-ene (eller den forjettede vinylboksen) inneholdt rå, buldrende versjoner av låter fra Vemod og Nucleus, og spor som senere dukket opp på From Within.

From Within ble utgitt høsten 1999. Simon Nordberg hjalp til med produksjonen, som han også gjorde det på Vemod. Nordberg var, i tillegg til å skape seg et navn som produsent for svenske popartister som Magnus Uggla og Di leva, medlem i Landberk, som trafikkerte samme landevei som Anekdoten og ga ut fire album i løpet av første halvdel av nittitallet. Han brakte ikke med seg elementer av popmusikk til From Within, som låt temmelig likt slik man hadde vendt seg til at Anekdoten hørtes ut. Her var det slepende melodilinjer og låter i midttempo. Nicklas Berg sang med samme klagende, lyse røst over forseggjorte arrangementer. Lyden av Anekdoten var den samme som tidligere, med gitarer, mellotron, cello, keyboards og rytmeseksjon, i et heftig, «stort» lydbilde, som likevel aldri ble pompøst eller unødvendig tungt på labben. Om man lette etter nyanser kunne det forsvares å si at From Within la seg mellom Vemods myke, melankolske klang og den mørkere, mer metalliske Nucleus.

At From Within låt såpass likt sine to forgjengere medførte at overraskelsesmomentet var fraværende. From Within inneholdt rett og slett åtte nye låter av Anekdoten, spilt og arrangert i samme stil som tidligere, med et lite unntak for det korte avslutningssporet For Someone, en akustisk ballade for sang, kassegitar og cello.

Det var unektelig en skuffelse at kvartetten var seg selv lik så til de grader, men samtidig hadde Anekdoten et slikt særpreg at det nesten var vanskelig å bruke mot dem; kan man klandre elefanten for at hun har snabel? Likevel, det var vanskeligere å ta From Within like til hjerte som Vemod og Nucleus. Platen fortjente å bli lyttet til og gitt oppmerksomhet, men mangelen på fornyelse tok noe av kraften ut av denne lytterens engasjement, og ble det av de tre første studioalbumene med minst spilletid i heimen. Jeg vil tro at det kan være annerledes for de som møtte Anekdoten for første gang gjennom From Within, for det var sterke låter å finne her. Det drev godt av tittelsporet, som åpnet ballet. Det samme gjaldt Kiss Of Life. Det definitive høydepunktet var den 11 minutter lange Hole, som skred sakte og mektig frem, med tepper av mellotron ala King Crimson cirka 1969, før musikken etter fem minutter ble trukket ned i dypet og kun en bass skvulpet under en enkel gitarfigur, som varte og varte til 10 minutters merket, da låten vendte «hjem» til sitt opprinnelige, massive uttrykk. Berg sang den knappe, mørke teksten med innlevelse. Dèt preget også de øvrige tekstene, som var gjennomgående tungsindige og ofte lengtende, lengtende etter den rette eller etter den som gikk?

Rating: 7,5/10