Buffalo Springfield – Box Set (Rhino Records 4cd 2001)

I 2001 kom boks-settet som ingen artister unnlater å slippe løs på lettlurte fans og verden forøvrig. I dette tilfellet er det imidlertid verdt både pengene og innsatsen det krever; Box Set inneholder mye tidligere uutgitt gull. Hele 36 tidligere uutgitte spor i form av demoer, alternative versjoner og alternative mikser.

På de tre først cdene i boksen følger vi gruppa kronologisk, med uutgitte spor i skjønn forening med låtene som var med på gruppas tre album. Den fjerde cden består kun av materiale fra gruppas to første album, som da kommer om igjen (!), etter at så godt som alle låtene er med på de tre første cdene. Håpløs løsning spør du meg. Hvorfor ikke nøye seg med tre cder, alternativt spe på med en cd med liveopptak? Det skal visstnok foreligge liveopptak og med det liveryktet gruppa har, hadde det vært fenomenalt å faktisk fått høre gruppa i livesetting.

Den første cden åpner med 11 tidligere uutgitte demoer fra juli 1966. Stort sett Young eller Stills alene med gitaren, noen ganger med litt hjelp av hverandre og Richie Furay. Det er herlig å høre disse enkle opptakene, med overraskende god lyd. Og det er gøy å høre dette materialet kronologisk, innimellom tidligere utgitte albumspor.

Neil Young skinner sterkt på det uutgitte materialet, selv om Stills og Furay også bidrar godt. Høydepunkter? Flying On The Ground Is Wrong med Neil alene med kassegitaren er vakkert. Out Of My Mind med Young i front og Stills/Furay på kor er nydelig, og peker frem mot C,S,N & Y. Down, Down, Down er en forløper til Broken Arrow og den senere Country Girl. Merkelig å høre denne, som lyder så kjent og likevel så ukjent. Snodig og kult.

Ellers er Stills´ Neighbor Don´t You Worry og We´ll See store låter som godt kunne vært med på de offisielle albumene.

Det følger med en 82 siders bok som godt kunne hatt litt mer nerdefokus på innspillingsdetaljer og historikk. Det blir litt vel mye bilder, fliers og dets like. Selv om dette også tas godt imot selvsagt.

Mye gull her altså.

Rating: 8/10