Cheap Trick – Heaven Tonight (Epic LP, 1978)

1) Surrender; 2) On Top Of The World; 3) California Man; 4) High Roller; 5) Auf Wiedersehen; 6) Takin’ Me Back; 7) On The Radio; 8) Heaven Tonight; 9) Stiff Competition; 10) How Are You; 11) Oh Claire.

Heaven Tonight er Cheap Tricks tredje album, og avslutter på mange vis første fase i gruppas karriere. Også her er Tom Werman produsent, men denne gangen er produksjonen mer i den leia gruppa ønsket seg, men ikke fikk på forrige album. Det betyr et tyngre sound enn sist, selv om herligheten er pakket inn i et radiovennlig lydbilde. Heaven Tonight ligger produksjonsmessig midt mellom debutens tunge rocksound og In Colors lettere poplyd. På Heaven Tonight er det også mer bruk av syntheziser og keyboards. Og resultatet kler gruppas låter godt.

Heaven Tonight innholder den sterkeste samlingen sanger gruppa noen gang har spilt inn. Låtmaterialet, produksjonen og ikke minst entusiasmen fra et ungt og sultent band gjør dette til bandets kanskje beste plate. Heaven Tonight er en klassisk powerpop plate.

Åpningssporet Surrender er, sammen med I Want You To Want Me, bandets signaturlåt. Surrender er en evig poprock-klassiker med et melodi og et refreng i ypperste klasse. Dessuten er teksten morsom, der den tar for seg «rare» foreldre og undrende barn. Ref tekstens «Mom and Dad are rolling on the couch… got my Kiss records out». Men hvem er hip og hvem er ikke hip? Barn, foreldre?

Ellers gjør gruppa en tung, knusende versjon av The Moves California Man, med glammete gitar fra Nielsen. On Top Of The World er fet rock med god melodi og Beatles inspirasjon. Det samme er High Roller, og ikke minst Auf Wiedersehen.

I det hele tatt er plata full av godlåter. Og aller best er tittelsporet. Heaven Tonight er en drømmende, psychedelisk ballade. Teksten er skummel, fremført av en nesten-hviskende Zander; «Would you like to go to heaven tonight?» Er det en anti-drug låt eller er det en hyllest til kjemikaliene? Eller både og? Melodien er en slags poputgave av Zeppelins Kashmir, og nok en gang med drag av et tyngre Beatles ca 1968. Flott.

Med Heaven Tonight skulle Cheap Trick begynne å røre på seg kommersielt også utenfor Japan. Surrender ble sluppet på single, og nådde 62. plass i USA. Albumet nådde  48. plass i USA og kom også på listene i Frankrike og Canada.

Heaven Tonight er umistelig, tung popmusikk.

Rating: 8,5/10