Cheap Trick – Cheap Trick At Budokan (Epic LP, 1978/1979)

1)Hello There,; 2)Come On, Come On; 3) Lookout; 4)Big Eyes; 5) Need Your Love; 6) Ain’t That a Shame; 7) I Want You to Want Me; 8) Surrender; 9) Goodnight Now; 10) Clock Strikes Ten

Hva var mer naturlig for Cheap Trick enn å spille inn et livealbum i Japan, etter den store populariteten gruppa hadde oppnådd der med In Color og singlene fra det albumet? Ingenting tydeligvis. For 28. og 30. april spilte gruppa inn Cheap Trick At Budokan foran 12000 elleville japanere. Og det var et lurt trekk, for denne liveplata skulle bli Cheap Tricks definitive gjennombrudd også i USA.

Opprinnelig var plata kun tenkt utgitt i Japan, men etterspørselen etter den i USA var stor, og det ble solgt mange importkopier. Dermed ble albumet utgitt også i USA, i februar 1979, fire måneder etter utgivelsen i Japan.

Cheap Trick Live At Bodukan er en oppvisning i arenarock , og plata har fått et rykte som et legendarisk livealbum. Særlig er versjonene av I Want You To Want Me og Surrender ofte vurdert som bedre enn studioversjonene. Jeg kan være enig i at I Want You To Want Me er sprekere live, men eller synes jeg at studioversjonene gjennomgående er bedre en versjonene på Budokan. Det betyr ikke at dette er et dårlig livealbum, bare litt oppskrytt.

Plata inneholder tre sanger vi ikke hadde hørt før. Det er originalene «Lookout» og «Need Your Love», samt en versjon av Fats Dominos gamle traver Ain’t That a Shame. Need Your Love er en lang, tung drager som gjør seg fint live. Denne låta skulle dukke opp igjen på gruppas neste studioalbum Dream Police. Versjonen av Ain´t That a Shame er hyggelig nok, men heller ikke mer.

Det definitive kommersielle gjennombruddet skulle altså komme med denne plata. Albumet nådde 4 plass i USA og I Want You To Want Me ble sluppet på single og nådde helt til 7 plass. Albumet ble også nummer 1 i Canada og kom inn på listene i Nederland, Sverige, New Zealand og UK. Plata har solgt mer enn 3 millioner kopier totalt.

Etterhvert har det blitt utgitt mer materiale fra disse konsertene, ikke minst At Budkan The Complete Concert (cd 1998).

Rating; 7/10