BUTTHOLE SURFERS – Independent Worm Saloon (Capitol cd, 1993)

1) Who Was In My Room Last Night?; 2) The Wooden Song; 3) Tongue; 4) Chewin’ George Lucas’ Chocolate; 5) Goofy’s Concern; 6) Alcohol; 7) Dog Inside Your Body; 8) Strawberry; 9) Some Dispute Over T-Shirts Sales; 10) Dancing Fool; 11) You Don’t Know Me; 12) The Annoying Song; 13) Dust Devil; 14) Leave Me Alone; 15) Edgar; 16) The Ballad Of Naked Man; 17) Clean It Up.

Da har vi kommet oss frem til 1993, og Butthole Surfers har signert til store Capitol Records, til sjokk og sorg for endel fans. Men slik var klima i musikkbransjen den gangen, etter Nirvana og grønsjens enorme suksess ville alle de store plateselskapene ha en bit av kaka. Kontrakter ble signert i øst og vest, «alternative» var inn og vips landet en kontrakt i fanget på gruppa.

Stort selskap gir nye muligheter og dermed går gruppa i studio med ingen ringere enn Zeppeliner John Paul Jones i produsentstolen. Buttholes består fortsatt av Haynes, Leary, Coffin og Pinkus. I tillegg spiller Jones bass på et spor og selveste Helios Creed, fra Chrome, gitar på to spor.

Independent Worm Saloon viser frem et strømlinjeformet, tungt rockband som lener seg mot grunge, hard rock og industrimetal. Gruppa nyter godt av John Paul Jones sine evner som produsent og arrangør. Jones omformer Butthole Surfers fra å være et psykedelisk avanthardcoreband til en å bli en veloljet rockdampveivals som knuser det meste som kommer deres vei. Og det er både en god og en dårlig ting. Særpreget til gruppa blir litt borte og det er fort gjort å savne galskapen og de hemningsløse variantene som både gledet og irriterte på de foregående albumene. På den andre siden var det på tide med fornyelse! Og det er fett å høre gruppa strammet opp og konsentrert, rammet inn av en klassisk, tung rockproduksjon utført av en mester som John Paul Jones. Og helt uten rampete løsninger er plata heller ikke, hør for eksempel blytunge Clean It Up som avslutter hele stasen.

Independent Worm Saloon sniker seg inn på Billboard topp 200 og går til 153 plass. Og større kommersiell suksess lurte der fremme.

Et fett rockalbum som klarer å unngå det kjedelig konforme.

Rating: 7,5/10