Cheap Trick – Dream Police (Epic LP, 1979)

1) Dream Police; 2) Way Of The World; 3) The House Is Rockin’ (With Domestic Problems); 4) Gonna Raise Hell; 5) I’ll Be With You Tonight; 6) Voices; 7) Writing On The Wall; 8) I Know What I Want; 9) Need Your Love.

Cheap Tricks fjerde studioalbum ble utgitt i oktober 1979. Albumet var klart for utgivelse lenge før, men ble utsatt som følge av Live At Budokans voldsomme suksess. Når plata først dukket opp i butikkene sementerte den gruppas status som stjerner i USA.  Plata nådde 6 plass i USA, og både tittelsporet og Way Of The World ble sluppet på singel og snek seg inn på topp 30.

På Dream Police utvider gruppa paletten, både når det gjelder det produksjonsmessige og på låtskriversiden. Dream Police har større arrangementer og lengre, mer komplekse låter, uten at man er et sekund i tvil om dette er Cheap Trick. Det hele oppleves som en fornuftig vei videre, selv om plata ikke oppleves fullt så vellykket som Heaven Tonight. For siste gang er Tom Werman produsent.

For første gang strekker Cheap Trick låtene sine virkelig ut i tid. Gonna Raise Hell og Need Your Love er henholdsvis over 9 og 7 minutter lange. Og det kler gruppa godt. Gonna Raise Hell er en herlig, seig rocker med en passe neandertalertung tekst om å, ja nettopp – raise hell. Låten har et deilig mellomspill hvor Nielsen slipper ut gitarhelten i seg, og etterhvert siger det inn et strykerarrangement som drar grooven i låta videre, videre. Vi nærmer oss nesten disco på tampen.

Need Your Love har mye av den samme seige grooven som Gonna Raise Hell, men kan også minne om Heaven Tonight, særlig er sangen til Zander noe av den samme småskumle. Og hele stemningen er dystert psychedelisk. Også her er Nielsens gitarer over hele låta, som en riffmester som kaster nye løsninger mot deg konstant. Deilig.

Første låt på albumet er tittelsporet. Og her spiller gruppa på alle sylindere; strykere, en fremtidsdystopi av en tekst og et hektende riff. Det er voldsomt, men fint og effektivt. Way of The World følger opp som en fin poprocker og det samme er I’ll Be With You Tonight. Voices er en Beatlesbadet ballade som lar ørene hvile litt fra det massive uttrykket som preger resten av plata, nydelig.

De rett frem tunge rockelåtene er ikke like vellykket. Både The House Is Rockin’ (With Domestic Problems) og Writing On The Wall er slitsomme forsøk som mangler både melodi og arrangement av vanlig klasse. Dermed blir resultatet lite interessant og på grensen til cheesy.

Bedre da er I Know What I Want, sunget av Tom Peterson og med en tekst med et skjevt blikk på rockestjernetilværelsen.

6 av 9 låter i toppklasse, 1 ok og 2 småstinkere her altså. Men toppene er fantastiske.

Rating: 7,5/10