Blue Oyster Cult – Tyranny And Mutation (Columbia LP, 1973)

1) The Red & The Black; 2) O.D.’d On Life Itself; 3) Hot Rails To Hell; 4) 7 Screaming Diz-Busters; 5) Baby Ice Dog; 6) Wings Wetted Down; 7) Teen Archer; 8) Mistress Of The Salmon Salt (Quicklime Girl)

Bak et cover som trekker trådene tilbake til debutalbumet og samtidig forsterker BOCs psykedeliske og mytiske tilnærming til verden, finnes Tyranny And Mutation – BOC s andre album.

På Tyranny And Mutation strammer gruppa grepet og serverer en tyngre versjon av seg selv. Lydbildet er klarere og hardere, gitarene skinner og borrer dypt. Aggressiviteten er jekket opp flere hakk, og det preger også vokalen. Så godt som all sang på plata nærmest snerres og spyttes ut, nesten som en amerikansk versjon av en ung Bon Scott. Og det hele kler musikken, som skal vise seg å være det tyngste albumet BOC noen gang skal gi ut.

Låtene på albumet er skrevet på veien, mens BOC turnerte med materiale fra debutalbumet.

På tekstsiden fikk gruppa også denne gang hjelp av Pearlman og Meltzer. Sandy Pearlman har skrevet fire av åtte tekster, mens Richard Meltzer kun bidrar med en denne gangen. I tillegg til disse to dukket det opp et nytt bekjentskap – ingen ringere enn Patti Smith. Teksten til Baby Ice Dog er første gangen ett større publikum blir kjent med navnet hennes. Smith var som kjent kjæreste med Allen Lanier på dette tidspunktet, og hun skulle bidra med flere tekster til BOC i årene som kom.

Plata åpner med en nyinnspilling av I’m On The Lamb But I Ain’t No Sheep, her under navnet The Red & The Black. Låta er fortsatt en hyllest til Canadisk ridende politi, men er nå forvandlet til en dundrende hardrocker. Tempo er skrudd kraftig opp, og gitarene velter mot deg, etter en The Whosk innledende gitarorgie. Det låter fantastisk, en sann hardrock klassiker. Derfra stuper vi rett over i O.D’d On Life It Self, som er nok en rocklåt med røff sang av Bloom. Det hele fortsetter deretter i hyperrockeren Hot Rails To Hell, som er skrevet og sunget av Joe Bouchard. En låt med tekst som handler om å kjøre motorsykkel på en varm dag, med purken i hælene. Side en avsluttes med 7 Screaming Diz-Busters, nok en gang med fullt kjør og rockklampen i bånn. Her med en mystisk tekst av Pearlman; Diz-Busters er tolket til å ha noe å gjøre med det mannlige kjønnsorgan og mannlig utløsning, hmm. Uansett er det nok en fet låt, med nydelig gitarspill av Roeser. Og ikke minst hektende og originalt spill av Lanier på keyboards. Lytter du nøye til denne skjønner du hvorfor Lanier er BOCs x-faktor og hemmelige våpen. Hans spill og sans for detaljer løfter musikken og gjør at du lett lytter en gang til.

Hele side en kan ses under ett som en slags hardrockovertyre, en presentasjon av den tunge utgaven av BOC. Her viser gruppa seg frem med en oppfinnsom, rifftung hardrock få andre matcher.

Side to holder ikke helt samme nivå, men byr på en mer variert låtkabal enn på den hardtslående side en. Baby Ice Dog er en ok låt, men heller ikke mer. Den løftes av Laniers spill og en kul tekst av Patti Smith – Baby Ice Dog er ei dame du rett og slett bør holde deg unna..

Wings Wetted Down er en ballade, i samme stil som The Last Days Of May fra debuten. Et deilig brudd med hardrocken, skrevet av Allan Bouchard og sunget av broder Joe.

Eneste tekst av Meltzer er å finne på Teen Archer, som fremstår som albumets svakeste låt. En midttempo rocker uten den helt store melodien. Meltzers minimalistiske tekst om en dame som kommer til å møte en ublid skjebne hadde fortjent en bedre melodi.

Avslutningssporet Mistress Of The Salmon Salt (Quicklime Girl) er imidlertid helt på høyden. Nok en gang skrevet av Allan Bouchard og med tekst av Pearlman. Her tror jeg Pearlman henter opp ideer fra tekstene han hadde jobbet med siden sekstitallet, The Soft Doctrines Of Imaginos, og som senere skulle delvis realiseres på Imaginos-albumet i 1988. En flott låt er det i hvert fall og en god avslutning på et solid album.

BOC var i ferd med å komme på radaren til det rockinteresserte publikummet i USA, og denne gangen snek de seg opp til 122. plass på listene med Tyranny And Mutation.

Rating: 8/10