Cheap Trick – Standing On The Edge (Epic LP, 1985)

1) Little Sister; 2) Tonight It’s You; 3) She’s Got Motion; 4) Love Comes; 5) How About You; 6) Standing On The Edge; 7) This Time Around; 8) Rock All Night; 9) Cover Girl; 10) Wild Wild Women.

Standing On The Edge skulle gi Cheap Trick et kommersielt løft. Albumet nådde 35. plass i USA og lå på listene i 19 uker, og singelen Tonight It´s You ble mye spilt på MTV og nådde 44. plass på listene. Alt vel på den kommersielle siden altså, men kunstnerisk var Standing On The Edge gruppas svakeste album så langt.

Plata var en forsøksvis tilbakevending til hardrocksoundet gruppa dyrket på sitt første album. Cheap Trick hadde hentet inn igjen Jack Douglas for å finne tilbake til det soundet som passet gruppa så godt. Slik skulle det imidlertid ikke gå. Under mikseprosessen forsvant Douglas ut av bildet, visstnok på grunn av jurdisk krangel med Yoko Ono. Temmelig ironisk med tanke på guttas solide Beatlesoppheng. Miksingen ble dermed overlatt til Mark Radice og Tony Platt. Platt la på elektroniske trommer, og keyboards fikk en langt mer fremtredende plass enn opprinnelig tenkt. Resultatet er et bråkete, stivt og plastikklydende sound som ødelegger lytteropplevelsen. Trommeslager Bun E Carlos insisterte faktisk på å bli kreditert for akustiske trommer. Når låtmateriale heller ikke er bra, blir resultatet magert.

Av en eller annen grunn var «sangdoktor» Mark Radice bedt om å bidra på låtskriversiden, i tillegg til å spille keyboards. Radice er kreditert på åtte av ti låter på plata, stort sett sammen med Nielsen og Zander. Radice hadde «hjulpet» artister som Barry Manilow, Barbara Streisand og Michael Bolton tidligere – så da kan man jo tenke seg hvilken påvirkning denne mannen hadde på Cheap Trick. Resultatet ble da også som fryktet. Bitvis utgyder gruppa allsang heavy av verste sort – Rock All Night og Wild Wild Women låter som et Motley Crue på en særdeles dårlig dag. Fryktelig. Ellers er døren åpnet til powerballader, skrekk og gru. Dette marerittet av en sjanger som intet salgskåt metalband kunne holde seg unna på åttitallet. Cheap Tricks versjon av elendigheten heter Love Comes. Når det i tillegg dukker opp låter som gjør at du tenker Cheap Trick på autopilot, ref How About You, This Time Around og Cover Girl, blir resultatet ikke all verden.

Så er det heldigvis noen låter som gjorde at du beholdt troa, tapet disse på best-of kassetter og håpet på bedre tider. Åpneren Little Sister er en friskus, den labber så fint av gårde på et kjapt rock & roll riff. Og singelen Tonight It´s You er riktignok glatt og sleip, men likevel latterlig fengende. En slik låt du nynner med på og spiller sinnsykt høyt i bilen. She´s Got Motion er en kul rocker, dog nesten mikset i filler av nissene Platt og Radice.

Med Douglas på plass til Standing On The Edge var mikset og i boks, og med filing på låtsiden kunne dette blitt ok. Men slik ble det altså ikke.

Rating: 4,5/10