Cheap Trick – The Doctor (Epic LP, 1986)

1) It’s Up To You; 2) Rearview Mirror Romance; 3) The Doctor; 4) Are You Lonely Tonight; 5) Name Of The Game; 6) Kiss Me Red; 7) Take Me To The Top; 8) Good Girls Go To Heaven (Bad Girls Go Everywhere); 9) Man-u-Lip-u-Lator; 10) It’s Only Love.

Standing On The Edge ble et lite kommersielt comeback for Cheap Trick, og Tony Platt ble bedt om å produsere The Doctor, gruppas niende album på ni år. Platt var som kjent mannen som strødde keyboards, plastikk og annen elendighet over det forrige albumet. Og dermed var det ikke grunn til å håpe på all verden når The Doctor ble lagt på platetallerkenen.

Og The Doctor endte da også opp som et skrekkens eksempel på hvor galt det kunne gå rent produksjonsmessig på åttitallet. Hele greia låter oppblåst, bråkete, plastikk. Overdoser av billige keyboards (sikkert dyre!), elektroniske trommer og merkelige ekkopålegg på alt fra vokal til gitarer, gjør lytteropplevelsen utrolig ubehagelig og nesten klaustrofobisk.

Det har kommet frem i ettertid at gruppa ble presset av plateselskapet til å gå i mer kommersiell retning, både på låtskriversiden og ikke minst når det gjaldt lydbildet. Resultatet av dette i sin verste form finner vi på The Doctor.

Så kan man jo spørre seg hvordan The Doctor hadde hørt ut med en mer sympatisk produksjon? Slik The Doctor ble produsert hadde ikke låtmaterialet en sjangs. Det er synd, for det er låter på denne plata som kunne vært rett så fine, om en Jack Douglas, Todd Rundgren eller Tom Werman hadde rattet lyden på plass. Materialet på plata ble skrevet av Nielsen og Zander sammen, med ett unntak. Av Nielsen og Zanders låter så har It´s Up To You et bra løft i refrenget, med litt arty drag i mellomspillet og flott sang av Zander. Fjern synther og plastikktrommer så er dette en godbit. Rearview In The Mirror har en sykt fengende melodi, som moses i filler under håpløs trommelyd. Stripp denne ned ala Cheap Trick eller sågår Next Postion Please så har du det. Good Girls Go To Heaven er en heavy, Beatles aktig sak som også kunne ha vært noe. Eneste låta som unngikk de verste produksjonseksessene er avslutningslåta It´s Only Love, og da låter det straks bedre, uten at den dermed er en klassiker i Trick-katalogen.

Eneste låten som ikke er skrevet av Nielsen og Zander er den grusomme Kiss Me Red, som er skrevet av Billy Steinberg og Tom Kelly. Steinberg og Kelly stod bak en del raffe poplåter på åttitallet, eksempelvis Like a Virgin (Madonna), (1984), True Colors (Cyndi Lauper) og Eternal Flame (Bangles). Men disse karene passer ikke det fine, lille rockbandet Cheap Trick – kombinasjonen gir et grelt resultat. Nielsen har da også innrømmet at Kiss Me Red er en «stinker».

The Doctor ble en salgsflopp, med 115 plass på Billboardlista som «høydepunkt». Også kritikere og fans var negative, og mange regner The Doctor som gruppas svakeste album.

Men jammen om ikke kommersiell – om ikke kunstnerisk – suksess skulle lure like rundt hjørnet.

Rating: 2/10