Can – Out Of Reach (Harvest LP, 1978)

1) Serpentine; 2) Pauper’s Daughter And I; 3) November; 4) Seven Days Awake; 5) Give Me No Roses; 6) Like Inobe God; 7) One More Day.

Ou Of Reach er albumet Can ikke ønsker å være bekjent av. Ved diverse gjenutgivelser av Cankatalogen har man rett og slett sett bort fra plata. På samme vis som Kraftwerk ikke vil være bekjent av sine to første album, har Out Of Reach vært forsøkt strøket fra historien. Can har som Kraftwerk oppdaget er det ikke så enkelt. Fans og arkivarer graver og lytter, og dermed dukker det opp diverse bootlegvarianter som sørger for at musikken blir hørt. Gruppa inkluderte da også endelig albumet da hele katalogen ble gjennutgitt på vinyl for noen år siden.

Det er lett å forstå at Can ønsket å begrave Out Of Reach. Out Of Reach er et Can som har mista grepet. Det unike samspillet, oppfinnsomheten og den voldsomme kreativiteten som skapte monstre som Tago Mago, Future Days og flere andre, er helt borte her. I stedet for Canmagi får vi servert en blass fusionfunk. Oppfinnsomme luringer har kalt dette for Cantana, dvs en Santana-inspirert lationfunk. I utgangspunktet høres jo det  veldig spennende ut. En hyperlink mellom latinorock og krautfunk? Ja takk! Men realiseringen på Out Of Reach er ikke god. Holger Czukay glimrer med sitt fravær, han forlot innspillingene mens de pågikk. Og det er lett å savne Czuaky; x-faktoren i Can, Czukay magikeren, lydtrollmannen er borte .

Likevel, om man klarer å legge til side forventningene som tidligere album skapte, er det  ting på plata som tåler en lytt. De to instrumentale sporene på side 1, Serpentine og November, er ok reiser i Canfunk. Her er det fine detaljer fra Karoli og fett basspill fra Rosco Gee. Ellers er det magert, og den flaue discofunken på Like Inobe God er rett og slett et låvmål i Cankatalogen. Roscoe Gee insisterte også på å få enekreditering på et par av låtene, noe som brøt med Cans utpregede en for alle alle for en filosofi og skapte dårlig stemning.

Out Of Reach er lyden av et band  som har mistet nøkkelen til magiskapet.

Rating: 3/10