Blue Oyster Cult – Fire Of Unknown Origin (Columbia LP, 1981)

1) Fire Of Unknown Origin; 2) Burnin’ For You; 3) Veteran Of The Psychic Wars; 4) Sole Survivor; 5) Heavy Metal: The Black And Silver; 6) Vengeance; 7) After Dark; 8) Joan Crawford; 9) Don’t Turn Your Back

Med den kommersielle oppturen Cultusaurus Erectus, og en stadig stor posisjon som arenarockband på konsert-fronten , var det et BOC på hugget som satt i gang innspillingen av Fire Of Unknown Origin.

På Fire Of Unknown Origin satt Martin Birch i produsentstolen, som han gjorde det på forgjengeren. Og på dette albumet er hele BOCgjengen samlet; gruppa bestod stadig av de fem originale medlemmene, og alle bandets partners in crime deltok på tekstsiden. Her er det bidrag fra Patti Smith, Michael Moorcock, Richard Meltzer og Sandy Pearlman. Og med denne gjengen på plass, kunne det vel ikke gå galt ? Eh nei, faktisk ikke. Fire Of Unkown Origin skulle bli et gjennomgående godt BOC album.

Fire Of Unknown Origin er et bedre album enn forgjengeren Cultusaurus Erectus. Her er det få filler-låter, og produksjen er enda fetere og tyngre enn sist. Albumet har ni låter, med mange høydepunkter og ingen som det er maktpåliggende å hoppe over. Musikalsk sett er Fire Of Unknowon Origin typisk BOC på en god dag; en kombinasjon av hard rock med progressive elementer, mer poppete, arenarock-varianter og tekstuniverser som bygger opp under gruppas fasinasjon for konspirasjoner, sci-fi og fantasy. Verdt å nevne er at flere av sangene på dette albumet var ment å være med på soundtracket til tegnefilmen om Heavy Metal-universet fra tegneseriene av samme navn. Dette ble imidlertid ikke realisert, av en eller annen grunn.

Singelen Burnin´ For You, med melodi av Buck Dharma Roeser og tekst av Richard Meltzer, slo seg inn på topp 40 og dro albumet med seg opp på salgslistene. Fire Of Unknown Origin skulle ende opp med å selge til gull, og nådde 24 plass på albumlistene i USA og 29 plass i UK.

Burning For You er en temmelig populistisk poprocker, med et uimotståelig refreng og produksjonsverdier nærmere Foreigner og Loverboy enn noe vi helst vil assosiere BOC med. Men den fungerer, der den drar i vei på sitt sleipe vis; du skal være en solid surpomp for å ikke hytte med neven og ikke brøle med i refrenget. Balansen mot det cheesy greier BOC her altså, det skulle imidlertid glippe grundig på kommende album.

Patti Smith skrev teksten til tittelsporet, som også åpnet albumet. En typisk Blue Oyster Cult tekst, som setter stemningen for albumet:

Death comes sweeping through the hallway
Like a lady’s dress

Death comes driving down the highway
In its Sunday best

A fire of unknown origin
Took my baby away

A fire of unknown origin
Took my baby away

Puuh, leie greier.

Plata har, som sagt mange høydepunkter, men noen låter peker seg spesielt ut. Veteran Of Psychic Wars er nok et samarbeid med fantasy forfatter og Hawkwind assosiert Michael Moorcock. Her trekkes rockhistoriske linjer bakover; tittelen er hentet fra Standing at the Edge, som var å finne på Hawkwinds 1975-album Warrior on the Edge of Time, som også hadde tekst av Moorcock. Uttrykket Veteran Of Psychic Farware finnes også i en tekstlinje i Jim Morrissons dikt Far Arden fra 1971. Alt henger sammen, og kan neppe forklares. En tung og herlig melodi har Eric Bloom uansett skrevet til Moorcocks tekst, og den er fint arrangert og spilt.

Heavy Metal: The Black And Silver er et annet høydepunkt. Denne er vel så, ja nettopp, heavy metal BOC noengang skulle bli; en grisetung, gitardrevet, seig rocker som synges med brunst av Eric Bloom. Og du kjenner at du har savnet Pearlmans tekster på de foregående platene.

Til sist må også Joan Crawford nevnes, ja låten altså, ikke dama. Den handler selvsagt handler om filmstjernen, og da i ett ugreit scenario. Her har hun nemlig stått opp fra graven, intet mindre. Og da hyler junkiene i Brooklyn av glede, purken gjemmer seg bak skjørtene til småjenter – i det hele tatt. Et superabsurd tekstunivers fra BOC igjen her altså, og vi lytter til denne med et urolig smil om munnen. Og musikken spiller godt på lag med teksten.

Fire Of Unknown Origin er et av de helt nødvendige BOC albumene.

Og med suksessen ventet selvsagt mer turnering. Og da vet vi hva som kommer neste gang.

Rating: 8/10