Angels Of Light – New Mother (Young God Records cd, 1998)

1) Fragment; 2) Praise Your Name; 3) New Mother; 4) Angels of Light; 5) Inner Female; 6) This Is Mine; 7) Shame; 8) Intermission; 9) The Man With the Silver Tongue; 10) Real Person; 11) Forever Yours; 12) How We End; 13) The Garden Hides the Jewel; 14) Not Alone; 15) Song for My Father; 16) His Entropic Highness; 17) Fear of Death

Michael Gira er av de viktigste musikerne i den eksperimentelle delen av rockmusikken de siste trettifem årene. Giras band Swans dukket opp på New Yorks No Wave scene på tidlig åttitall og markerte seg med en svimeslående tung og dystopisk musikk. Swans var de første årene et blytungt, seigt og slepende beist, som med voldsomme lydnivåer og total forakt for publikum kranglet til seg en plass i avantrockeres hjerter. I front for beistet, nei – ridende på beistet, stod Gira. Gjerne i bar overkropp, brølende ut knappe nihilisistiske vers. Etter hvert utviklet Swans uttrykket sitt i retning av en mer melodiøs rockmusikk og endte opp som et av åttitallets beste og viktigste band. Swans slapp en lang rekke album før Gira la bandet på hylla i 1997, før svanen gjennoppstod i 2010.

Umiddelbart etter at Swans ble oppløst, gikk Gira i gang med nye prosjekter. Det viktigste av disse var Angels Of Light, som skulle slippe en rekke album mellom 1998 og 2009. I Angels Of Light dyrket og utviklet Gira sin singer/songwriter interesse. Tidvis er Angels Og Light svært langt unna Swans musikalske uttrykk, selv om Swans dronende og repetive melodiføring kjennes igjen i Angels Of Light. Tekstuniverset er lett å kjenne igjen. Som i Swans er kjærlighet sentralt i Angels Of Light; kjærlighet i alle avskygninger og former. Fra den rene morskjærligheten, til fornedrelse og en nesten pervers dyrkning av avvisning og det vonde i tapte forhold.

Alle Angels Of Lights album ble gitt ut på Giras egne plateselskap Young Gods Records, og han hadde med seg en rekke musikere på albumene. Det var mange kjente fjes fra Swans og andre prosjekter med, men det dukket også opp yngre og nyere navn som Devandra Banhart og Brooklyn-gruppa Akron Family.

Angels Of Lights første album New Mother er et mektig stykke musikk, som strekker seg over 17 spor og hele sytti minutter. Michael Gira hadde med seg hele nitten musikere på plata, der folk som mulitinstrumentalist Bill Rieflin fra Swans (piano, orgel, bass, gitar med mer), Christoph Hahn (gitarer), Larry Mullins (vibrafon, perkusjon, med mer) og Thor Harris fra Swans (perkusjon) var særlig sentrale. Gira skrev musikken til New Mother alene ved gitaren og bygde deretter ut arrangementene med musikerne i studio. Resultatet er et musikalsk uttrykk som henter inspirasjon fra seksti tallets kammerpop, Bob Dylans videreutvikling av folk- og bluesformeler og orkestrert europeisk musikk.

Gira forsterket det melodiøse uttrykket gjennom å synge langt mer enn han hadde for vane i Swans, der han var mer av dyster proklamatør av stemninger. Samtidig er det en uro i arrrangementene som gjør at du oppdager nye detajler ved gjentatt lytting og at du etter hvert hører at det er mange musikere involvert, det umiddelbart spartanske uttrykket til tross. Samtidig trenger melodiene tid til å åpne seg opp, dette i kombinasjon med detaljrikdommen på arrangementsiden gjør at New Mother trenger tid, men den vokser seg sterkt.

Tekstuniverset på New Mother er preget av kjærlighet og forhold. Giras forhold til Swanskollega Jarboe skinner igjennom, det sammen gjør hans forhold til foreldrene sine. Samtidig tar Gira oppgjør med seg selv; rus, anger og sorg tematiseres over sytti minutter.

New Mother er vakker, sterk og insisterende.

Rating: 8/10