Angels Of Light – Everything Is Good Here/Please Come Home (Young God cd, 2003)

1) Palisades; 2) All Souls’ Rising; 3) Kosinski; 4) Nations; 5) The Family God; 6) Because She Was; 7) Rose of Los Angeles; 8) What You Were; 9) Sunset Park; 10) Wedding; 11) What Will Come

I 2002 ga Angels Of Light ut et limitert livealbum, først og fremst for å finansiere innspilling og utgivelse av et nytt studioalbum. Det var en vellykket taktikk, og gruppas tredje album, Everything Is Good Here/Please Come Home, ble utgitt i mars 2003.  Denne taktikken har forøvrig Gira benyttet flere ganger i forbindelse med finansiering av de senere Swans albumene.

Everything Is Good Here/Please Come Home er produsert av Michael Gira selv, og nok en gang benytter han seg av et stort antall musikere. Kjenninger som Christopher Hahn, Thor Harris og Joe McGinty er stadig med, samtidig som nye navn kommer til, deriblant en ung mann ved navn Devandra Banhart. Banhart ga ut sine første plater på Young God og skulle etter hvert bli et stort navn i folkrock kretser. Innspillingene strakk seg ut over et halvt år, fra våren til høsten 2002.

Everything Is Good Here/Please Come Home fortsetter med den musikalske formen og tekstlige tematikken som Gira utforsket på de to første Angels Of Light albumene. Det vil si en hovedsakelig akustisk besetning, med lag på lag av instrumenter og tematikk kretsende rundt kjærlighetens mange irrganger – ulykkelig kjærlighet, fornedrelse, lengsel og fortvilelse. Samtidig innebar Everything en viss endring, uten at det kan beskrives som en storstilt fornyelse.

Albumet består av elleve kortere spor, og har til sammen nesten tyve minutters snauere spilletid enn de to monumentale forgjengerne New Mother og How I Loved You. Everything er mer aggressiv og kontant i avleveringen, og låtene oppleves ikke like inviterende og hektende som på forgjengerne. Kombinasjonen av et mer kvalitativt variabelt låtmateriale og en intens avlevering gjør at Everything oppleves mer utmattende å lytte til, kortere spilletid til tross. Gira er intens, og her blir han i overkant insisterende, uten at lytteren får anledning til å hvile i de storslåtte melodiene som de to foregående albumene er så fulle av. Samtidig må jeg skynde meg å si at Everything er et godt album, bare en smule skuffende etter de to herlige forgjengerne.

Tekstene er nevnt, og dette er det alltid nødvendig å dvele litt med når Gira er involvert. Med Angels Of Light videreførte han tematikken fra Swans, særlig perioden fra det midtre åttitallet og fremover. Gira kan være ekstremt personlig – noen ganger langt over grensen til det private – og sparer ikke seg selv og egne tanker. Så heller ikke her. Gira har selv uttalt at albumet spiller opp og ut forskjellige tunge og tragiske opplevelser, både personlige og mer allmenngyldige.

Selv om låtene ikke alltid er like sterke, er det selvsagt høydepunkter her. Åpneren Palisades er en tung ballade som henger på et fint arrangement – legg særlig merke til orgelet i bakgrunn – og en syngende Gira med hjelp fra venner på kor. Her er Gira neddempet i en tung tekst om personlige tragedier, og det kler låten.

Kosinsky er også sterk; en vakker ballade med flott gitar og fiolin dronende i lydbildet. Sunset Park hever seg også over snittet, der den drives frem av en insisterende Gira, over en repeterende tekst med lag på lag av vokal.

Ellers blir det mange låter på jevne, uten det løftet man forventer av Gira og hans hjelpere. Og Gira er avhengig av høyde for å få formidlet kraften i sin musikk. Uten dette løftet blir han utmattende i lengden.

Rating: 7/10