Irmin Schmidt Inner Space Production- Kamasutra: Vollendung Der Liebe (Wah Wah Records LP, 2009)

1) Indisches Panorama I; 2) I’m Hiding My Nightingale; 3) There Was a Man; 4) Im Tempel; 5) In Kalkutta III; 6) Indisches Panorama II; 7) In Kalkutta I; 8) Im Orient; 9) Indisches Panorama III; 10) Mundharmonika Beat; 11) Indisches Panorama IV; 12) I’m Around you Everday; 13) Indisches Panorama; 14) Indisches Panorama VI; 15) Indische Liebesszene; 16) In Kalkutta II

Kamasutra er den andre av to utgivelsene som ble utgitt i 2009, og som dokumenterer The Inner Space, det vil si Cans tidligste innspillinger av filmmusikk. Filmmusikken til den obskure, erotiske filmen Kamasutra: Vollendung Der Liebe ble spilt inn i november 1968. Og her er faktisk Cans kjerne fulltallig. I tillegg til Schmidt, Liebezeit og Czukay, som alle var med på Agolok & Blubbo, er også Michael Karoli på plass.

Vinylutgivelsen har ett flott utbrettsomslag, med mye informasjon om filmen og de viktigste aktørene. Et høytravende plott basert på Kamasutra tekstene – de eldste erotiske tekstene som er funnet – utspiller seg i Tyskland og India.

Musikken er ikke ekstraordinær, og har enda mindre å gjøre med freakout og krautrock enn det Agolok & Blubbo har. På Kamasutra: Vollendung Der Liebe utgytes en form for kvasi-østelige toner, koblet med progressive aspirasjoner; mye lett perkusjon, vandrende bass og fløyte. Det fungerer helt ok, uten at musikken setter sterke spor. Det er tydelig at uttrykket bevisst ble tilpasset filmens «erotiske» karakter, der den smyger seg frem på forsøksvis sensuelt vis. Her og der slipper heldigvis en ung Karoli til, med sin allerede kvessede gitarklo, da blir det hele straks mer energisk og spennende lytting.

Også på Kamasutra: Vollendung Der Liebe finnes det vokalspor. Denne gangen er det Margarete Juvan som stiger frem til mikrofonen og synger den folkinspirerte I’m Hiding My Nightingale. En fin liten låt, som sender tankene til engelsk folkrock og mild, amerikansk acidfolk. Et høydepunkt.

Og jammen om ikke Michael Mooney dukker opp på den korte snutten There Was a Man. På det drøye minuttet låten varer får han vist at galskapen allerede var godt på plass.

Can var klare for Monster Movies.

Rating: 5,5/10