Eric Burdon & The Animals – Love Is (MGM 2LP, 1968)

1) River Deep, Mountain High; 2) I’m An Animal; 3) I’m Dying, Or Am I; 4) Ring Of Fire; 5) Coloured Rain; 6) To Love Somebody; 7) As The Years Go Passing By; 8) Gemini/Madman (Running Through The Fields)

I desember 1968 slapp Eric Burdon & The Animals sitt siste album før gruppa gikk i oppløsning. The Animals skulle riktignok gjennoppstå med originalbesetningen i 1977 og 1983, med to album som resultat. For Eric Burdon & The Animals var det derimot slutt etter Love Is. Burdon skulle gå videre til Eric Burdon & War, duoplate med Jimmy Witherspoon og en solokarriere.

Love Is ble utgitt kun fire måneder etter Every One Of Us, og ble i motsetning til forgjengeren utgitt i både UK og USA. Love Is er et dobbeltalbum med kun coverlåter, på ett spor nær. På Love Is gjør gruppa sine versjoner av mange store låter av tiden, og av noen mindre kjente. Eric Burdon var god på coverversjoner, med stemmen sin og sansen for hvordan han skulle gjøre andres låter til sine egne. På Love Is sikter han riktignok særdeles høyt, her finnes det nemlig noen låter som er udødliggjort av andre, som Burdon sliter med å gjøre «definitive» versjoner av. Eksempelvis er Ike & Tina Turners River Deep, Mountain High, Johnny Cash’ Ring Of Fire og Bee Gees To Love Somebody nesten umulig å matche originalversjonene av. Det betyr ikke at versjonene her er dårligere, snarere tvert i mot. Love Is er en gjennomgående god plate med ok og til dels svært gode versjoner av andres materiale, det når bare ikke helt til himmels hele veien.

Selv om ingen kan matche River Deep med Ike & Tina i Phil Spectors produksjon, gjør Burdon & co en fin gospelvariant her. Særlig kult er Burdons herlige hyllest til  Tina (Tina, Tina, Tina); Burdon i kirken på jakt etter Tina!

Ring Of Fire er langt unna Johnny Cash, her i en slags marstakt med soulstemning og en sår Burdon. Det fungerer helt greit, uten å nå de helt store høyder. Denne ble sluppet på singel og nådde en 35 plass i England.

Mer vellykket var versjonen av Traffics Coloured Rain. Opprinnelig var denne å finne i en snaut tre minutters versjon på Traffics debutalbum, her strekkes det hele ut til nesten ti minutter. En svært vellykket versjon må jeg si. Her synger Burdon sedvanlig godt og det flippes ut med gitarsolo, blåsere og generelt god, rootsy stemning.

Gruppa måtte selvsagt ha med Sly Stones I’m An Animal. Den gjør de med en god porsjon galskap i et funky arrangement som passer låten godt. Den eneste originallåten, I’m Dying Or Am I, har en ok melodi og funker greit, men blir tam og selvfølgelig i selskapet her.

Gitarist Andy Summers hadde blitt med i gruppa siden sist. Han husker vi selvsagt best fra The Police, men han hadde også en fortid i det fine, britiske psychbandet Dantalian’s Chariot sammen med Zoot Money, som også er med på denne plata. Fra repertoaret til Dantalian’s Chariot tok Money og Summers med seg låtene Gemini og Madman (Running Through The Fields), som her er lagt sammen til en sidelang fremførelse. Madman hadde Dantalian’s Chariot sluppet på singel året før, samme året som de slapp sitt eneste album. Madman er utflippa, tidstypisk psykedelia, som på Love Is er et haleheng på den lange utforskende og smått avantgardistiske Gemini. Så langt ute som Eric Burdon er her skulle han vel aldri komme, hverken før eller siden. Gemini er proto-spacerock, som sender tankene til tyske samtidige som Tangerine Dream og Kluster, og peker frem mot det Notting Hills store sønner Hawkwind skulle bringe til torgs et drøyt år senere. Fint er det uansett, en nydelig avslutning på fire album og to hektiske år for Eric Burdon & The Animals.

Rating: 7/10