Angels Of Light – The Angel Of Light Sing «Other People» (Young God cd, 2005)

1) Lena’s Song; 2) The Kid is Already Breaking; 3) My Friend Thor; 4) On the Mountain; 5) Destroyer; 6) Dawn; 7) My Sister Said; 8) Michael’s White Hands; 9) To Live Through Someone; 10) Simon Is Stronger Than Us; 11) Purple Creek; 12) Jackie’s Spine

Med Other People innledet Michael Gira et omfattende samarbeid med Brooklyngruppa Akron/ Family. Akron/Family skulle komme til å spille på hans utgivelser, være backingband på konserter, og ikke minst utgi egne plater på Giras Young God etikett. Akron/Family oppstod i et miljø rundt en coffeshop i Brooklyn, og hadde nærkontakt med freakfolk bølgen som oppstod i USA rundt årtusenskiftet. Slik sett stod de nær artister som Devandra Banhart, Six Organs Of Admittance, Sunburned Hand Of The Man, MV & EE, Espers og mange flere av de flotte artistene som dukket opp i kjølevannet av denne bølgen. Akron/Family skulle utgi syv album mellom 2003 og 2013, før de tok en pause på ubestemt tid,

Akron/Family hadde åpenbart påvirkning uttrykket på Other People. Gruppa var med å trekke Gira enda lenger i retning av country og folk, influenser som hadde vært tungt tilstede på de tre foregående Angels Of Light albumene, men som her blir ytterligere  spisset. Other People er rendyrket akustisk og så godt som fri for trommer og perkusjon. Dette gir god plass til de til sammen ti musikerne som spiller på plata; lydbildet er luftig og med god plass til hvert enkelt instrument – og ikke minst Giras vindskeive, insisterende vokal. Dette gjør Other People er lettere å lytte til – og lettere å like – enn den tungsindige forgjengeren Everything Is Good here/Please Come Home. Other People var det lyseste og vennligste av de fire første Angels Of Light albumene.

Plata holder seg som sagt i et rendyrket folkrock/folk og country-terreng. Dette setter rammene for musikken, som er delt opp i tolv låter, hvor ingen strekker seg særlig over fem minutter. Det passer formen og det musikalske uttrykket. Det er også tilstrekkelig melodistyrke i låtene til at du er villig til å lytte, for selv om Other People er lettere tilgjengelig enn forgjengerne er det fortsatt behov for å bruke tid for å få utbytte; låtene åpner seg sakte opp og blir gode venner.

Tematikken er lysere her enn på de tekstlig sett blytunge forgjengerne. Det er ikke fullt så drepende selvutleverende og dystert. Det gjør musikken godt, selv om vi selvsagt ikke snakker om lystige tekster her heller. Det er tross alt Gira som meddeler seg.

Låtene er er stort sett av god kvalitet, selv om det mangler litt på å løfte albumet helt opp i ypperste klasse. Enkelte spor sklir forbi uten å feste seg og noen andre blir vel repeterende og seige, sjekk eksempelvis Michael’s White Hands. Men høydepunktene er mange, og det er øyeblikk her av stor musikk. Den nydelige åpneren Lena´s Song er et godt eksempel, det samme er den elegante og neddempede To Live Through Someone. Sistnevnte må være et av de mest oppriktige og rett frem nydelige øyeblikk av musikk Gira noen gang har skapt. Dessuten har Giras låter varige kvaliteter; de slipper sjelden inn lyset umiddelbart, men jobber du litt med deg selv så ser du etterhvert døra åpne seg.

Rating: 7,5/10