Can – Sacrilege (remixes) (Spoon 2cd, 1997)

1.1) Pnoom (Moon Up Mix); 1.2) Spoon (Sonic Youth Mix); 1.3) Blue Bag (Inside Paper) (Toroid Mix); 1.4) Tango Whiskeyman (A Guy Called Gerald Mix); 1.5) TV Spot (Bruce Gilbert Mix); 1.6) Vitamin C (U.N.K.L.E. Mix); 1.7) Halleluwah (Halleluwa Orbus 2); 1.8) Oh Yeah (Sunroof Mix); 2.1) Unfinished (Hiller / Kaiser / Leda Mix); 2.2) Future Days (Bladerunner Mix); 2.3) «And More» (Westbam Mix); 2.4) Father Cannot Yell (Pete Shelley / Black Radio Mix); 2.5) Dizzy Spoon (System 7 Mix); 2.6) Yoo Doo Right (3p Mix); 2.7) Flow Motion (Air Liquide Mix); 2.8) Oh Yeah (Secret Knowledge Mix)

Midt på nittitallet ble de tidligere medlemmene av oppløste Can forespurt om mulighetene for å utgi et remix album. Cans medlemmer har aldri vært kjent for å være sentimentale eller nostalgiske, og hadde da heller ingenting i mot å slippe andre musikere løs på sin musikk.

Det hele hørtes jo fristende ut, særlig når navn som Brian Eno, Sonic Youth, Bruce Gilbert og Pete Shelley var blant remikserne. Resultatet derimot? Ganske ille faktisk, med noen unntak.

La oss ta unntakene først. Eno gjør en superkort, men spretten og morsom mix av Pnoom. Denne kunne godt vært mye lenger, det hele er over før du har fått satt deg ned. Sonic Youth driter seg sjelden ut, så heller ikke her. De gjør en versjon av Spoon som står på egne bein, i sin oppdatering av krautrock til en slags rytmisk noiserock. You Doo Right i miks av 3p er også ok å lytte til, selv om jeg er usikker på om det skyldes mine nostalgiske tilbøyeligheter eller det faktum at miksen er ok. U.N.K.L.E.s behandling av Vitamin C er også grei, der den lar det klassiske rytmesporet fra originalen forsterkes og løftes.

Resten er ikke mye å skrive hjem om. Mye generisk drum n bass som legges rundt og over origianlmaterialet, stort sett uten mål og mening. Det er ille å høre hvor lite flinke folk som A Guy Called Gerald, Pete Shelley, System 7 (Steve Hillage) og Air Liquide får ut av dette klassiske materiale.

Enkelte ting er ubegripelig flatt, sjekk for eksempel ut den latterlig håpløse And More av Westbam. Grusomt.

Rating: 3/10