Cheap Trick – Bang, Zoom, Crazy, Hello (Cheap Trick Unlimited cd, 2016)

1) Heart On The Line; 2) No Direction Home; 3) When I Wake Up Tomorrow; 4) Do You Believe Me?; 5) Blood Red Lips; 6) Sing My Blues Away; 7) Roll Me; 8) The In Crowd; 9) Long Time No See Ya; 10) The Sun Never Sets; 11) All Strung Out.

Etter det lengste oppholdet mellom to album noensinne for gruppa var Cheap Trick klar med nytt album 1. april 2016, nesten syv år etter utgivelsen av The Latest. Og Bang, Zoom Crazy, Hello er ingen aprilspøk, selv om mange kanskje trodde at det faktum at Bun E. Carlos for første gang ikke er slår trommer på et Cheap Trick album, var et forsøk på nettopp det.

Sjokket over at rytmebiffen Carlos var ute, ble ikke mindre når det ble klart at det var ingen ringere enn Daxx Nielsen som hadde overtatt trommestolen. Daxx er selvsagt sønnen til Rick. Og splitten med Bun skjedde ikke smertefritt. Daxx Nielsen hadde riktignok vært turnetrommis for Cheap Trick siden 2010, men det ble understreket at Bun E. Carlos fortsatt var medlem i bandet. Slik var det altså ikke når det kom til stykket.

Uansett Carlos eller ikke, Daxx Nielsen gjør jobben helt ok, på Cheap Tricks kanskje mest hardtslående album noen gang. På Bang, Zoom, Crazy, Hello er det lite på plass til drømmende, Beatlesinspirerte psykedeliaballader; her er det stort sett raka rockerør hele veien. Heldigvis fikser gruppa det hardtrockende materialet bedre på denne plata enn på for eksempel Rockford, det svinger fint hele veien og selv om alt låtmaterialet ikke er helt i toppklasse fungerer helheten bra.

Også denne gangen samarbeidet gruppa med produsenten Julian Raymond. Denne gangen var også Raymond med på å skrive alle låtene sammen med gruppa, med et unntak. Og unntaket er et av albumets klare høyepunkter, en storslått versjon av Dobie Grays hit The In Crowd. Denne gamle traveren gjør Cheap Trick til en hardtslående, renskåren rocker. Ellers er det morsomt at den gamle store helt Wayne Kramer fra MC5 dukker opp og spiller gitar på Do You Believe Me?

Andre høydepunkter er de to mest melodisterke låtene på plata, No Direction Home og When I Wake Up Tomorrow. Begge disse to passer godt på din utvidede Trick-spilleliste. Samme med den grove rockeren Roll Me, som river godt. Typisk rett i fletta energisk powerpop med helning mot hard rock, slik gruppa gjør bedre enn de aller fleste – selv etter førti år.

Bang, Zoom Crazy, Hello låter også bra; tungt men organisk, skarpe elektiske gitarer badet i akustiske gitarer og keyboads. Og Zander synger fortsatt fantastisk godt. Han er en undervurdert vokalist, det er få som takler powerpop og hard rock som han.

Det er synd at låtmaterialet er litt ujevnt, utover albumet faller kvaliteten litt. Det blir litt for mange «ok Trick låter». Det er ikke så merkelig; hvor mange ganger skal disse gutta klare å finne opp powerpop hjulet? På tekstsiden savnes også litt av den absurde og svarte humoren Cheap Trick presenterer i sine lyseste øyeblikk.

Rating: 7/10