Akron/Family & Angels of Light – Akron/Family & Angels of Light (Young God cd, 2005)

1) Akron/Family – Awake 2) Akron/Family – Moment; 3) Akron/Family – We All Will; 4) Akron/Family – Future Myth; 5) Akron/Family – Dylan Part; 6) Akron/Family – Oceanside; 7) Akron/Family – Raising the Sparks; 8) Angels of Light – I Pity the Poor Immigrant; 9) Angels of Light – The Provider; 10) Angels of Light – One for Hope; 11) Angels of Light – Mother / Father; 12 Angels of Light – Come for My Woman

Etter at Michael Gira og Akron Family hadde avsluttet en stor USA turne gikk hele gjengen i studio og spilte inn dette splitalbumet. All musikken ble innspilt live og det ble kun gjort noen få overdubs i etterkant. Alt sammen ble innspilt og mikset ferdig på ni dager. Plata er spilt inn på ren entusiasme og positiv energi, hvor musikerne fortsatt var høye på opplevelsene fra konsertene de hadde spilt på kryss og tvers i USA. Og plata bærer preg av dette; det er en umiddelbarhet og spontanitet over uttrykket her som kler musikken. Plata består av seks spor med Akron/Family og fem med Angels Of Light. Og Angels Of Light består her selvsagt av Michael Gira med Akron/Family som backingband.

Gira har hyllet Akton/Family som sitt absolutte favorittrockband. Jeg må innrømme at det er vanskelig å dele den oppfatningen; Akron/Family er et flott band, men jøje meg her er det hard konkurranse. Uansett; gruppas bidrag her består av god musikk over flere temaer og stilarter. Akron/Family er rotfestet i freakfolk tradisjonen, hvor det trekker på mange stilarter, som folk, country, psykedelisk freeform/avantrock og tradisjonell pop og rock. På de seks sporene spretter gruppa fra det ene uttrykket til det andre, noe som nærmest blir en stil i seg selv, selv om det hele fortoner seg en smule rotete. Alt er lov! Det hele begynner med den smule balladen Awake, før det smeller løs med nesten Fushitsusha-aktig freakout i Moment, for deretter å roe det hele ned igjen med sval gitar og plystring(!) i We Are Will. Og slik fortsetter de gjennom låtene sine. Selv om Akron/Family byr på fin musikk, er det hele litt vel preget av innfall og utfall som svekker helheten. Det etterlates et inntrykk av et band som leter etter en egen identitet. Dette forsterkes av at de deler cden med en mann som til de grader har egen kraft og en egen identitet, som bærer av noe unikt i rockmusikken; Gira er Gira og ingen ligner han. Hans signatur er så sterk at den dominerer musikken hans uansett hvilken innpakning han velger å gi den.

Gira og Angels Of Lights fem spor ligger tilslutt på cden, hvorav ett er en Dylan-cover og ett spor er en nyinnspilling av en gammel Swans låt. For å begynne med Bob Dylan; Angels Of Light gjør en nydelig versjon av hans I Pity The Poor Immigrant. Gira synger med en sjeldent avslappet verdighet. Låten gjøres i en ren countryversjon, helt i overensstemmelse med ånden og stilen fra originalen, som er hentet fra Dylans akustisk-dominerte tilbake til røttene album John Wesley Harding fra 1968.  Akron/Family som backingband viser at de har en dyp forståelse for den amerikanske tradisjonsmusikken, sine unge år til tross.

Deretter følger den mektige The Provider, snaue syv minutters dronende Girarock av beste merke. The Provider ruller frem med Giras mektige stemme over mandolin, banjo og elektriske gitarer, hvor en freakout med nød og neppe holdes i tøylene. The Provider er tungt rockende primalmusikk og en tilbakevending til eksessene fra Swans. Den peker frem mot gjenforeningen av Swans, som skulle komme tre år senere. Den vakre balladen One For Hope lar oss puste ut i en dyne av piano, akustisk gitar og en vennlig Gira – en kjærlighetsballade hvor vi må «kill the hater inside». En herlig motsats til den grimme The Provider.

Mother/Father var opprinnelig å finne på Swans-albumet The Great Annihilator, fra 1995. Originalversjonen ble sunget av Swansmedlem og mangeåring Gira-samarbeidspartner Jarboe. Versjonen fra The Great Annihilator er en aggressiv rockvariant, med en mildt hysterisk Jarboe i front. I Angel Of Lights hender endrer låten totalt karakter, og blir forvandlet til en sjamansk rytmeorgie. Instrumenteringen er så godt som kun perkusjon, og vokalen en chantende samsang mellom Gira og Akron/Family. Jeg foretrekker faktisk Angel Of Lights versjon.

Den avsluttende Come For Woman er en ballade i folk/country stil med et visst øs i stikket, en fin avslutning.

Rating: 7/10