Amon Duul – Psychedelic Underground (Metronome LP, 1969)

1) Ein Wunderhübsches Mädchen Träumt Von Sandosa; 2) Kaskados Minnelied; 3) Mama Düül Und Ihre Sauer­kraut­band Spielt Auf; 4) Im Garten Sandosa; 5) Der Garten Sandosa Im Mor­gen­tau; 6) Bitterlings Verwandlung

Amon Duul-kollektivet fant sammen i 1967, og var virkelig barn av sin tid. I det Munchen baserte kollektivet var det fri kjærlighet, utstrakt kjemikaliebruk og stor apetitt på ny, psykedelisk musikk fra USA og England. Kollektivet kastet seg ut diverse kulturelle aktiviteter, blant annet musikk og multimedia.

Det oppstod raskt musikalsk og politisk uenighet blant medlemmene i Amon Duul, og kollektivet ble splittet i to fraksjoner allerede i 1968. Flere fremtidige størrelser i krautrocken var blant de som brøyt ut og etablerte Amon Duul II. Amon Duul II skulle bli et av de virkelig legendariske krautrockgruppene  og har holdt på helt frem til våre dager. Den sentrale personen her var Chris Karrer, som var mest opptatt av lage musikk, og mindre interessert i politikk. Ut av Amon Duul fikk han med seg blant andre Christian Burchard og Edgar Hoffman, som begge senere skulle gå videre til Embryo, Holger Trulzsch som etterhvert ble medlem i Popol Vuh og Dieter Serfas som skulle etablere sitt eget band og også blant annet bidra i Embryo. Når man tenker på at alle disse store musikerne befant seg i samme kollektiv i 1967, er det lett å slå fast at Amon Duul var en svært viktig fødselhjelper for musikkbevegelsen som skulle vokse frem i Vest-Tyskland og ble  kjent under krautrockparaplyen.

Amon Duul II fikk raskt platekontrakt og debuterte med albumet Phallus Dei i 1969, noe som gjorde også det gjenværende Amon Duul attraktive for plateselskapene, og dermed gikk også denne gjengen i studio med en kontrakt med Metronome i lomma.

I løpet av noen få dager skulle Amon Duul spille inn mye av den musikken gruppa skulle få utgitt, totalt sett. Ut av disse sessionene skulle hele fire av fem album fra gruppa komme, hvorav to var dobbeltalbum.

Under ledelse av Rayner Bauer (gitar, sang) og Ulrcih Leopold ble det jammet frem en ekstremt aggressiv og perkusjonstung rockmusikk, med en villskap og standhaftighet du skal lete lenge etter. Det monotone og insisterende rabalderet ble krydret med studioeffekter og tapemanipulasjoner. Resultatet minner tidsvis mer om et tribalt rituale enn musikk som musikk. En kan saktens lure på hvor musikalsk skolerte de seks medlemmene som er kreditert perkusjon var; det låter sjeldent uregjerlig. På toppen er lyden godt etablert i en lo-fi tradisjon. Dette er hyperprimitiv, tidlig krautrock.

Side en på albumet er opptatt av den sidelange Ein Wunderhübsches Mädchen Träumt Von Sandosa – en fantastisk tittel! – som velter frem på tonnevis av perkusjon, melodiløs og likevel ganske hektende. Låta synker sammen i meditasjon en stakket stund midtveis, før rabaldret bryter løs igjen. Det hele kan minne om en primitiv versjon av Persons Sound, dog uten samme musikalitet.

Side to består av fem kortere og tidvis varierte stykker musikk. Der Garten Sandosa Im Mor­gen­tau er en åtte minutters folkpsychvariasjon, som peker frem mot Amon Duuls mesterverk Para Dieswarts Duul. Kaskados Minnelied er en sakte, psykedelisk vandring i frirock, denne kunne godt vært lengre. De øvrige sporene er kortere varianter over tribalutblåsningen på side en.

Alt i alt er Psychedelic Underground er viktig tidsdokument, med noen klare kvaliteter og bitvis interessante løsninger. Uten at musikken kan sies å inneha samme sjelsendrende kvaliteter som det eksemplevis Grateful Dead, Person Sounds og Can drev med på denne tiden.

Rating: 7/10