Amon Duul – Collapsing/Singvogel Ruckwarts & Co (Metronome LP, 1969)

1) Booster (Kolkraben); 2) Bass, Gestrichen (Pot Plantage, Kollaps); 3) Tusch, FF; 4) Singvögel Rückwärts (Sing­vögel Vorwärts); 5) Lua-Lua-He (Chor Der Wiesenpieper); 6) Shattering & Fading (Flattermänner); 7) Nachrichten Aus Cannabistan; 8) Big Sound (Die Show Der Blaumeisen); 9) Krawall (Repressiver Mon­tag); 10) Blech & Aufbau (Bau, Steine & Erden); 11) Natur (Auf Dem Lande)

Oppfølgeren til Psychedelic Underground kom raskt og ble utgitt samme år, og er hentet fra samme innspillinger som debutalbumet. Collapsing/Singvogel Ruckwarts & Co fortsetter den rituelle dansen, men her er musikken delt opp i elleve kortere spor.

Collapsing/Singvogel Ruckwarts & Co er som forgjengeren preget av dundrende perkusjonsorgier, og er en solid prøvelse for folk som er opptatt av god lyd og godt spill. Klarer du å bryte gjennom lyd-veggen og dykke inn bak den brutale og intense monotonien, finner du også her tapemanipulasjoner, lydeffekter og kreativ bruk av studio. Det syke, avantgardistiske stemmeksperimentet Lua-Lua-He (Chor Der Wiesenpieper) er et godt eksempel, der en låst groove hviler i nesten fem minutter uten at det skjer noe som helst – på en god måte. Her var Amon Duul på sporet av ideer som skulle utvikles videre av industrimusikkens  pionerer på sent syttitall. Grupper som Nurse With Wound, tidlig Current 93 og mange andre har åpenbart hentet inspirasjon fra  Amon Duul, både når det gjelder innstillingen til å skape musikk som ikke-musikere og ikke minst i bruken av låste, repeterende mønstre av stemmer, konkret lyd og perkusjon.

Andre spor det er verdt å merke seg er Booster, med sin hyperintens frirock, Singvögel Rückwärts (Sing­vögel Vorwärts) som er et komprimert utdrag av Ein Wunderhübsches Mädchen Träumt Von Sandosa fra det foregående albumet; fint- og Krawall som sjangler frem i sin dypt eksperimentelle kakafoni av lydeffekter og perkusjon.

I tillegg finnes det endel spor som trår vannet en smule, der relativt tomme perkusjonstønner får rumle uten særlig mål og mening. Totalt sett ender Collapsing/Singvogel Ruckwarts & Co opp som et interessant tidsdokument fra den tidlige krautrocken og kollektivrocken, uten å være like interessant som debutalbumet, rent musikalsk sett.

Uansett er denne platen  verdt å høre for alle som er opptatt av den avantgardistiske delen av populærmusikken siste 50 år; mye startet ca her.

Rating: 6/10