Mallard – In a Different Climate (Virgin LP, 1977)

1) Green Coyote; 2) Your Face on Someone Else; 3) Harvest 4) Mama Squeeze ; 5) Heartstrings; 6) Old Man Grey / Texas Weather; 7) Big Foot

I 1977 slapp Mallard sitt andre og siste album, også denne gangen på den britiske labelen Virgin, hvor de var i godt progressivt selskap med Mike Oldfield, Henry Cow og andre. Keyboardist John Thomas hadde blitt sparket av Captain Beefheart siden sist, fant et hjem hos sine gamle venner og ble med i Mallard. Også trommeslageren George Dragotta var nytt medlem siden forrige album.

In A different Climate ble utgitt også i USA, i motsetningen til debuten som amerikanske fans måtte importere fra UK. I forbindelse med utgivelsen av albumet spilte gruppa noen konserter i England. Mallard fikk gode kritikker, men utover en naturlig oppmerksomhet fra Beefheart-fansen, maktet ikke Mallard å nå ut til et bredere publikum. Det er både synd og ufortjent. For selv om In A Different Climate ikke er like sterk og egenrådig som forgjengeren, er det et ok spilt og gjennomført album.

In A Different Climate holder seg stort sett i et rootsy poprock landskap med jazzrock/fusion påvirkning. Det hele blir tidvis en anelse glossy og radiotilpasset. Det preger særlig de to balladene Your Face On Someone Else og Harvest, som med et nødskrik lander på den rette sida av AOR-streken. Her låter Sam Galpin som en Joe Cocker wannabee mer enn som den særpregede vokalisten han var på Mallards debutalbum. Bedre da er de to andre sporene på side en, Green Coyote og Mama Squeeze, som begge er funky rootsrock ala Little Feat.

Den åtte minutter lange Heartstrings er en showpiece for gitaristen Harkleroad, der den sleper seg frem på en jazzy loungebeat,; denne står seg fint.

Litt av galskapen fra Beefheart finner vi igjen i den snodige Old Man Grey/Texas Weather. Her får vi en skrudd tekst over et originalt arrangement for akustisk gitar, noe som ligner music concrete i venstre høytaler, og etterhvert et haltende beat som driver låta over i en tekst om været i Texas. Et  av to høydepunkt på plata.

Den beste låten er nemlig spart til slutt. Innerst på side 2 venter Big Foot; en knudrete jazzrocker med en harkende Galpin i front og igjen nydelig gitarspill fra Harkleroad.

Rating: 6,5/10