sfprincessnico

Princess Nicotine: Folk and Pop Music of Myanmar (Burma) (cd, SF006, 2004)

På de tre første utgivelsene fra Sublime Frequencies oppholdt vi oss i Indonesia. I 2004 reiser vi videre til Burma, når det er klart for labelsen fjerde utgivelse, Princess Nicotine: Folk and Pop Music of Myanmar.

Åtte av de elleve kuttene på denne cden ble utgitt på LP i 1994, på Sun City Girls label  Majora Records. Albumet er satt sammen av Alan Bishop og Scott Colburn, og byr på et innblikk i fremmedartede, elleville musikktradisjoner. Her samles noen av de største navnene i Myanmars musikkliv de seneste femti år. Artister som Bo Hein, Mar Mar Aye og Tonte Theintan gir eksempler på en svært interessant miks av popmusikk, folktradisjoner og Bollywood-inspirerte varianter. Alt filtert gjennom et psykedelisk, fremmedartet filter av iltre treblåsere, voldsom cymbalbruk, atonale pianoløp og ikke minst særdeles varige melodier. Resultatet blir et intenst sonisk overfall av fremmedartet lyd, som trekker deg inn i et terreng du neppe har oppholdt deg i tidligere. Når det første sjokket har lagt seg, titter det frem umistelige artister og låter som gir deg et ønske om å grave dypere i dette landets tradisjonsmusikk og populærmusikk.

Rått, fremmed og fantastisk.

sfmorocco

 

 

 

 

Radio Morocco (cd, SF007, 2004)

Radio Morocoo består av opptak Alan Bishop gjorde sommeren 1983 i Marokko, en periode som var særdeles anstrengt for samfunnslivet i landet. Polisariogeriljaen herjet i Sør- Sahara og myndighetenes overvåkning av befolkningen var tilnærmet total. Bishop leide en leilighet i Essouira ved Atlanterhavskysten og kastet seg over radioen. Radio Tanger hadde det sterkeste signalet i hele det nordvestre Afrika, og det er forbløffende god lyd på disse opptakene.

Radio Morocco er nennsomt og omtenksomt limt sammen til et fasinerende hele. Alt tatt fra radio, og bakt sammen til en tyktflytende strøm av lokal folkemusikk, arabisk popmusikk og diverse absurde innslag av nyheter, reklame og løp langs radiobåndet. Radio Morocco lar de enkelte elementene få tid til å vare litt, slik at det senker seg en ro over det hele, noe som gjør lyttingen ekstra interessant. Særlig fint er det når gnawa- musikken får dominere; en sammensmelting av afrikanske og arabiske uttrykk, krydret med Berbernes sjelfulle tilnærming til det hele.

Radio Morocco kan gjerne spilles som en inspirasjonsdisk for Sun City Girls virke. Alan Bishop, Richard Bishop og Charles Goucher hadde da også akkurat stablet på beina dette grenseløse og dypt fasinerende bandet på denne tida; Sun City Girls slapp sitt første album i 1984.

sfradiopalestine

Radio Palestine: Sounds of the Eastern Mediterranean (cd, SF008 2004)

Nok en radiosamplende kulturell orgie satt sammen av Alan Bishop. Radio Palestine ble tatt opp sommeren 1985, med opptak foretatt fra Aswan i Sør-Egypt til Jerusalem i Israel.

Miksen inneholder alt fra tradisjonell Sør-Egyptisk musikk, arabisk pop ala Beirut, Jordansk gitarmusikk, jødisk tradisjonsmusikk, og mye annet du ikke kan forestille deg. Oppe i gryta finner du også nyheter, reklame og diverse obskure meldinger. Alt sammen i en hyperaktiv miks hvor ting ikke står i ro i mer enn noen sekunder av gangen. Definitivt fint og gøy å høre på, men det blir likevel litt slitsomt på grunn av ustanselige skifter, innfall og utfall. Det blir rett og slett litt mye over 65 minutter. Men uansett, definitivt hørbart.