Blue Oyster Cult – A Long Day´s Night (Sanctuary cd, 2002)

1) Stairway To The Stars; 2) Burning For You; 3) OD’d On Life Itself; 4) Buck’s Boogie; 5) Harvest Moon; 6) Astronomy; 7) Cities On Flame; 8) Perfect Water; 9) Godzilla; 10) Don’t Fear The Reaper

I 2002 slapp nok BOC nok et livealbum, det fjerde i rekka om vi ser bort fra halvbootlegen Live 1976. Til gruppas forsvar skal det henføres at det hadde gått tyve år siden forrige liveutgivelse. Dessuten var A Long Day´s Night en cd/dvd kombo som er rett så snæsen, der dvden har et opptak av god kvalitet av gruppa denne kvelden. A Long Day´s Night ble spilt inn i Chicago på soljevndøgn den 21 juni 2002 på Navy Pier/Skyline Stage. Besetningen var den samme som på Curse Of The Hidden Mirror fra året før, det vil si de tre originalmedlemmene Roeser, Bloom og Lanier, med «ferskingene» Miranda og Rondinelli som rytmeseksjon.

Trenger du så enda et livealbum fra BOC, tyve år senere eller ikke? Tja, den jevnt musikkinteresserte bør ha mange titler fra BOC katalogen tikket av før hun begir seg i kast med A Long Day´s Night. For fans av BOC derimot, hører A Long Day´s Night med i samlinga. Vi møter et «voksent» band som leverer etter beste evne på en fin kveld i Chicago. Og selv om materialet er tungt preget av gamle klassikere fra katalogen, fremføres også «nyere» ting. Og de to nyere låtene er blant det som fungerer best. Harvest Moon, fra Heaven Forbid, fremføres i en nydelig versjon – her synger Buck Dharma Roeser godt, bedre enn han gjør på de gamle traverne som er med. Perfect Water reddes fra fortapelsen – den var et av høydepunktene på det lett mislykkede Club Ninja albumet- og får sin fortjente plass i rampleyset her. Perfect Water er en klassisk BOC låt med progressive vendinger, temposkift og kul tekst. Også denne flott synget av Roeser.

De gamle sangene låter ok, til nød ok pluss. Både Godzilla, The Reaper og særlig Astronomy leveres i lange forseggjorte versjoner. Særlig Astronomy strekkes vingene godt ut og flyr, med sine ti minutter; en herlig, progressiv versjon av den klassikeren. Likevel, når jeg lytter til de andre gamle låtene her, kan ikke fri meg fra å tenke at BOC er litt preget av tidens gnag på etterhvert godt vokse karer. Bloom, Lainer og Roeser var i midten og sluttten av femtiårene når dette ble spilt inn, og det hele låter litt stivere og mindre muskuløst enn på tidligere liveplater. Og det er selvsagt til å forstå. Det er ikke slik at det ødelegger opplevelsen totalt, men det gjør at det hele låter mer avdempet og en smule nostalgisk.

A Long Day´s Night er et verdifullt dokument over en lite dokumentert periode i Blue Oyster Cults historie, men med blandet kvalitet på den musikalske opplevelsen. Høydepunktene finner du i den enorme versjonen av Astronomy, samt Perfect Water og Harvest Moon.

Rating: 6,5/10