Amon Duul – Paradieswarts Duul (Ohr LP, 1970)

1) Love Is Peace; 2) Snow Your Thirst And Sun Your Open Mouth; 3) Paramechanische Welt;

I 1970 befinner Amon Duul seg på den historisk viktige krautrocklabelen Ohr, og det er et helt annet musikalsk uttrykk enn tidligere som møter lytteren her. Paradieswarts Duul er et særegent stykke hippiefolk, et album med en helt egen stemning. Låttitler som Love Is Peace og Snow Your Thirst And Sun Your Open Mouth sier mye om hvilket terreng vi befinner oss i. Albumet består av kun tre lange spor, som skaper en unik, avslappet og dypt psykedelisk stemning, som det er godt å dykke ned i. Musikalsk finner man spor av Popol Vuh, Incredible String Band på en utflippet dag og Grateful Deads livejamming av Dark Star ca 1969.

Det er fortsatt Rainer Bauer og Ulrich Leopold som er de sentrale musikerne her, men de får hjelp av blant andre Hans Fischer. Fischer (fløyte, bongos) var med i både Embryo og Xhol Caravan og er en del av det store krautpuslespillet. Karl-Heinz Hausmann og Peter Leopold var også med på Paradieswarts Duul , begge disse skulle som kjent gå videre til Amon Duul II.

Amon Duul holdt til i Berlin på denne tiden og var aktive på livescena i denne perioden. På samme tid og i samme by utviklet folk som Conrad Schnitzler, Ash Ra Tempel og Tangerine Dream mye av det som skulle bli kosmische musik og krautrock. Rykter sier også at Klaus Schulze spilte live med gruppa på denne tiden. Utover dette er det lite som er kjent om denne utgaven av Amon Duul.

Den sidelange Love Is Peace er en todelt krauthymne, hvor første del er en meditasjon over et evigående gitarriff som hekter; du glemmer det aldri når du først har hørt det. Det hele fylles ut med perkusjon, lett vandrende bass og inderlig vokal fra Bauer. Etter en mild elektronisk bris ramler det hele ned i et ragalament – over en tapt hippietid? Vi er tross alt post Woodstock og post Altamont. Love Is Peace er vakker! Et stort og viktig spor i det som kan samles under krautfolkparaplyen.

Første spor på side to, Snow Your Thirst And Sun Your Open Mouth, fortsetter der Love Is Peace startet. Nok en lang gitarmeditasjon, denne gangen over ni minutter; hele veien behersket, om ikke kontrollert – spenningen lever i denne musikken, men selv om det er  langt til de psykedeliske utblåsningene gruppas foregående album.

Den avsluttende Paramechanische Welt fortsetter der andre del av Love Is Peace slutter, og slik binder side to på albumet opp førstesiden i en fin helhet. Paramechaniske Welt er sakte, gitardominert, med sang dypt inne i gitarlandskapet.

Oppsummert er dette Amon Duuls beste album, og står fint i hylla sammen med debutalbumet.

Etter dette skulle det ikke komme flere plater med ny musikk fra Amon Duul, utover at store deler av denne besetningen bidro på Sandoz In The Rain, fra Amon Dull IIs klassiske Yeti album.

Rating: 8/10