Archers Of Loaf – Icky Mettle (Alias Records cd, 1993)

1) Web In Front; 2) Last Word; 3) Wrong; 4) You And Me; 5) Might; 6) Hate Paste; 7) Fat; 8) Plumb Line; 9) Learo, You’re A Hole; 10) Sickfile; 11) Toast; 12) Backwash; 13) Slow Worm.

Archers of Loaf var et særegent lite gitarorkester, som ga ut fire studioalbum i perioden 1993 til 1998, før de ble oppløst. Gruppa ble etablert i 1991, av Eric Bachman (gitar, sang), Eric Johnson (gitar), Matt Gentling (bass) og Mark Price (trommer).

Archers Of Loaf var en del av rockscenen i Chapel Hill, North Carolina. Det var et sterkt musikkmiljø i denne universitetsbyen på nittitallet, og flere sentrale indierockband har sin opprinnelse i dette miljøet. Det er nok å nevne navn som Polvo og Superchunk, som begge skulle spille en rolle i den gitarbaserte rocken i USA på nittitallet, og for Superchunks del også videre frem mot våre dager.

Archers Of Loaf signerte kontrakt med den uavhengige labelen Alias, som også huset band som The Load Family, American Music Club og ikke minst Yo La Tengo. Til tross for interesse fra «the big majors» holdt gruppa seg på det lille plateselskapet gjennom hele karrieren.

Gruppas låter ble skrevet av medlemmene i fellesskap, og Archers Of Loaf fremstår på plate som en skranglete, fandenivolsk enhet, der de klemte ut en vindskeiv gitarrock, som ikke riktig kan plasseres i noen av de mest populære båsene ca 1993. Gruppa var ikke grunge, ikke helt noiserock, ikke lo-fi, ikke mathrock og hvertfall ikke postrock. Archers Of Loaf var en original liten plante, der de harvet ut en fengende og godt støyende vegg av gitarrock, bak Eric Bachmans ru røst og uvant følsomme tekster. Tekstuniverset er emosjonelt og ganske herlig oppriktig, ironisk og nihilistisk samtidig. Et typisk eksempel er innledningen på Hate Paste fra debuten:

Bit my lip
And it’s the same thing.
Now I’m reduced to a pulp.
Your undisturbed and decorated
Decorations lie.

Skjønner?

Archers Of Loaf slapp det første av fire studioalbum i 1993, og Icky Mettle står tilbake som et sentralt album i den gitarbaserte amerikanske rocken fra første halvdel av nitttallet. Med tretten fengende låter i et herlig, mildt kaotisk lydbilde traff gruppa både tidsånd og hjerterøtter. Selv om Archers ikke lett kan settes i bås, er det spor av band som Nirvana, sen Husker Du og kanskje Pavement på debuten.

Archers Of Loaf hadde flere ting gående for seg. I tillegg til  hektende materiale hadde de en god vokalist i Bachman, og ikke minst en super gitarist i Eric Johnson. Johnson skal ha mye av æren for at resultatet blir så forfriskende, varig og oppfinnsomt. Hør for eksempel på åpningssporet Web In Front; to minutters gitarnirvana (kremt) under en av indierockens mest hektende melodier. Fantastisk.

Icky Mettle låter sjeldent friskt, full av et ungt bands entusiasme og energi. Icky Mettle er oppløftende, post-moderne og temmelig uvanlig i sin alminnelighet av gitar-bass-trommer-sang. Plata åpner seg etter gjentatt lytting, både i forhold til detaljer som dukker opp i ørene dine ettersom du blir kjent med uttrykket, men også med en underlig emosjonell dybde som treffer deg og gjør Icky Mettle til en varig venn.

Om du gir albumet den muligheten.

Rating: 8/10