Alice Cooper – Pretties For You (Straight LP, 1969)

1) Titanic Overture; 2) 10 Minutes Before The Worm; 3) Sing Low Sweet Cheerio; 4) Today Mueller; 5) Living; 6) Fields Of Regret; 7) No Longer Umpire; 8) Levity Ball; 9) B.B. On Mars; 10) Reflected; 11) Apple Bush; 12) Earwigs To Eternity; 13) Changing Arranging.

Før debuten til Alice Cooper ble utgitt i 1969, hadde gruppa spilt sammen i fire år, under forskjellige navn. Først en kort periode som The Earwigs (1964), deretter under navnet The Spiders (1964-66), og en kort periode som The Nazz, før gruppa fant frem til navnet Alice Cooper. Sangeren i gruppa, Vincent Furnier tok da samme navn som gruppa selv, og dermed var en av rockens mest kjente figurer på vei. Gruppa Alice Cooper ble oppløst i 1975, etter en pen rekke med gode hardrock album. Etter 1975 har Alice Cooper vært lik solokarrieren til Vincent Furier.

Fra de kom sammen i Phoenix Arizona i 1964 og frem til gruppa gikk i oppløsning elleve år senere, hadde gruppa samme besetning.; Vince Furnier (sang og munnspill), Glen Buxton (sologitar)), Michael Bruce (rytmegitar, keyboards), Dennis Dunaway (bass) og Neal Smith (trommer). Alice Cooper ble et banebrytende ensemble og skapte nærmest egenhendig shockrocken, ytet stor påvirkning på glamrocken og heavy metal – som var i støpeskjeen på slutten av sekstitallet.

Frank Zappa fattet interesse for den utrerte gjengen, som ikke skammet seg for å kle seg opp i kvinneklær, gulllame og sminke – litt av ala Mothers of Invention på sitt mest freakete. Zappa signerte gruppa til sitt eget plateselskap Straight, og i 1968 spilte gruppa inn sitt debutalbum Pretties For You. Albumet ble utgitt sommeren 1969 og er tydelig preget av datidens gjeldende musikalske impulser, selv om de allerede her forsøker å skape noe eget.

Det er et godt stykke fra Pretties For You til det soundet Alice Cooper skulle bli kjent for noen år senere, når de nådde kommersielle og kunstneriske høyder fra 1971 og noen år fremover. Debutalbumet er en sjarmerende røre av psykedelia, lett komedie og en begynnende proto hardrock, iblandet rester av garasjerocken gruppa startet opp med. Plata er oppfinnsom, lett ukritisk og fri som i 1969-og-alt-er-lov fri. Frank Zappas innflytelse henger tungt over det hele og plata er produsert av Zappavennene Ian Underwood og Herb Cohen. Som kjent var Zappa noe av en hippie-hater og det er ikke den utflytende, blomstrete vestkyst psykedeliaen som er inspirasjon her, heller vibrasjoner fra Syd Barrett og tidlig Pink Floyd; hør for eksempel på Levity Ball.

Pretties For You er et forsøk å vri og vrenge på datidens rockmusikk. Alice Cooper lykkes ikke helt med det, gruppa har rett og slett ikke musikalske muskler til å fri seg fra konvensjonene, slik for eksempel Captain Beefheart And The Magic Band gjorde på samme tidspunkt, og plata er rudimentær i både spill og produksjon. Likevel har Pretties For You definitivt sine øyeblikk og det er ting å hente her. Særlig den mektige, seige rockeren Fields Of Regret er verdt å merke seg, den peker frem mot hardrocken gruppa skulle dyrke noen få år senere.

Låten Reflected var singelslippet fra albumet og skulle senere gjenoppstå som hiten Elected, i omskrevet versjon. Allerede her er dette en knall rocklåt. Det samme er Apple Bush med sitt viltre gitarspill og garasjepsykedeliske uttrykk, og Sing Low Sweet Cheerio er fin rock ala 1969.

Verdt å merke seg er det at gruppa skrev alt materiale i felleskap. På dette tidspunktet var det på ingen måte Alice Cooper med backingband.

Pretties For You ble ingen kommersiell suksess, og var så vidt en tur innom billboard 200 med en beskjeden 193 plass som best. Det skulle som kjent forandre seg etterhvert.

Rating: 6,5/10