Alice Cooper – Easy Action (Straight LP, 1970)

1) Mr. And Misdemeanor; 2) Shoe Salesman; 3) Still No Air; 4) Below Your Means; 5) Return Of The Spiders; 6) Laughing At Me; 7) Refrigerator Heaven; 8) Beautiful Flyaway; 9) Lay Down And Die, Goodbye

Alice Coopers andre og siste album på Frank Zappas Straight label ble utgitt 27 mars 1970. Med tittel hentet fra en dialog i West Side Story og et oppsiktsvekkende omslag – hair metal omslag femten år før hair metal? – var gruppa klare for det store gjennombruddet. Slik gikk det som kjent ikke, plata floppet salgsmessig og var heller ingens stor kritikersuksess. Det betyr ikke at Easy Action ikke har sine sider, den står seg heller ikke så verst snaut femti år etter utgivelse. Easy Action viser et band i utvikling og på vei mot den patenterte shockrock-hardrocken de skulle slå igjennom med kort tid senere.

Easy Action ble spilt inn i Sunwest Studios i Hollywood, under oppsyn av produsenten David Briggs. Briggs, kjent som Neil Youngs husprodusent og nærmeste samarbeidspartner, likte etter sigende overhodet ikke gruppa eller musikken deres. Hvorvidt musikken på plata er de innspillingene Briggs produserte er uklart, rykter sier at den utgitte versjonen av Easy Action består av demoer og øvelsesopptak produsert av gruppa selv.

Uansett, Easy Action fortjener ikke det dårlige ryktet den har blant «folk flest». Vi snakker definitivt ikke om et mesterverk, men det utgytes en kul protohardrock på deler av plata. Alice selv er i ferd med å finne sitt indre jeg som vokalist; her er den snerrende teatersjefen og ungdomsforføreren på plass med sin sleske, grusete røst. Og han viser  at han er i stand til å bære en melodi. Vincent Furnier er en undervurdert rockvokalist.

Albumet er imidlertid ujevnt, gruppa hang tidvis fortsatt igjen i sekstitallets psychedelia og de avantgardistiske påfunnene Zappa sikkert var en drivkraft bak. Sjangerforvirringen gir noen odde utslag. Shoe Salesman og Beautiful Flyaway er britpop ala 1965 og kler ikke gruppa. Beautiful Flyaway er forøvrig en av to låter sunget av Michael Bruce. Og den avsluttende Lay Down And Die, Goodbye er lang, innholdsløs avantgardisk fomling over gitarriff som ikke går noen steder; kjedelig rett og slett.

Som sagt er Easy Action et steg nærmere de kommende årenes proto-hard rock og det finnes gode eksempler på hardere materiale på plata. Den teattralske åpneren Mr. And Misdemeanor og den tilbakeskuende Return Of The Spiders (The Spiders var gruppas opprinnelige navn står seg godt og peker frem mot Love It To Death som skulle komme året etter. Og Below Your Means, den andre låten med Michael Bruce på vokal, fungerer fint. En nesten syv minutters lang rocklåt med progressive tilbøyeligheter og oppfinnsomt gitarspil. Fint.

Produsert av David Briggs eller ei, det låter fint av Easy Action. En rudimentær produksjon med stort fokus på god gitarlyd og ok balanse mellom bass og trommer, gir musikken en innpakning som står seg.

Er du fan hører denne med i samlingen, lett interesserte kan rykke direkte frem til Love It To Death.

Rating: 6,5/10