Archers Of Loaf – The Speed Of Cattle (Alias cd, 1996)

1) Wrong; 2) South Carolina; 3) Web In Front; 4) Bathroom; 5) Tatyana; 6) What Did You Expect?; 7) Ethel Merman; 8) Funnelhead; 9) Quinn Beast; 10) Telepathic Traffic; 11) Don’t Believe The Good News; 12) Smokin’ Pot In The Hot City; 13) Mutes In The Steeple; 14) Revenge; 15) Bacteria; 16) Freezing Point; 17) Powerwalker; 18) Backwash

I februar 1996 ga Archers Of Loaf ut en cd som samlet sammen stort og smått av uutgitt og vanskelig tilgjengelig materiale fra deres første år. The Speed Of Cattle består av atten spor med en drøy times spilletid, og viser fint frem den tidlige perioden til gruppa.

Det åpner med begge sporene fra gruppas aller første utgivelse, singelen Wrong/South Carolina som ble utgitt på Stay Freee! Records i 1992. Det er fint å få denne på cd; Wrong er her å finne i en annen versjon enn på Icky mettle, og South Carlina er ikke å finne på noen av gruppas ordinære album. Ellers får vi fine ting som har vært utgitt som B-sider på singlene Web In Front, What Did You Expect? og Harnessed In Slums. Det er også plass til låter fra samleplater, splitsingler og fire spor fra John Peel sessions.

For fans er det dette en essensiell utgivelse, her får mye vanskelig tilgjengelig materiale på en tallerken. Og det er interessant å høre gruppa i litt «uformelle» settinger, som B-sider og sessions gjerne er. På The Speed Of Cattle fremstår Archers Of Loaf som et tungt rockband, med helning mot hardcore og noiserock. Det er lite av de forseggjorte teksturene som preger gruppas tre siste studioalbum, her er det stort sett rett frem gitar-bass-trommer som gjelder. Og det låter gjennomgående fint hele veien; energisk og oppfinnsomt – preget av et ungt bands pågangsmot. De fleste sporene her ville ikke gjort seg bort på gruppas album.

Spesielt stas er det å høre fire spor fra to John Peel sessions gruppa spilte inn for den legendariske mannen. Smokin’ Pot In The Hot City og Mutes In The Steeple ble første gang sendt over eteren på John Peels program i November 1994, og Revenge og Freezing Point ble hørt første gangen i april samme år. Særlig Mutes In The Steeple er en fin låt, med nær sang av Bacmann.

Selv om de ordinære studioalbumene bør være førsteprioritet,  bør The Speed Of Cattle være interessant også for de som ikke er blodfans av Archers Of Loaf; dette er god, amerikansk 90-talls rock.

Rating: 7/10