Aphex Twin -I Care Because You Do (Warp cd, 1995)

1) Acrid Avid Jam Shred; 2) The Waxen Pith; 3) Wax The Nip; 4) Icct Hedral (edit); 5) Ventolin (video version); 6) Come On You Slags!; 7) Start As You Mean To Go On; 8) Wet Tip Hen Ax; 9) Mookid; 10) Alberto Balsalm; 11) Cow Cud Is A Twin; 12) Next Heap With

På omslaget til I Care Because You Do, Aphex Twins tredje album, benyttet Richard James for første gang et bilde av seg selv på omslaget. James ansikt skulle dukke opp flere utgivelser på siste halvdel av nittitallet, og alltid med en absurd bearbeiding av eget utseende, som sender tankene i retning av alt fra idiot savant til dårlige skrekkfilmer og det rett ut absurde.

Musikken på I Care Because You Do ble spilt inn i årene 1990 til 1994, med andre ord samtidig med mesteparten av Selected Ambient Works I og II. Denne samtidigheten innebærer ikke at det musikalske uttrykket er en blåkopi av de duse ambiente og delvis rytmiske klangbildene på disse to platene; en annen Aphex Twin dukker opp på album nummer tre.

På I Care Because You tok Aphex Twin musikken sin ut i nye landskap. Han søkte seg nærmere den dagsaktuelle, rytmiske populærmusikken i form av hiphop og drum n´bass på en ene siden og den avantgardistiske nymusikken på den andre siden. Sistnevnte representert gjennom tykke, lumre stemninger av atonale teksturer, som ofte dukker opp i flere lag, under og over en rytmikk som gjerne baserer seg på hiphopens rymemønster. Indirekte blander I Care Because You Do svart gatemusikk med akademisk, intellektuell og hvit nymusikk til et fasinerende hele. Albumet skulle også bli det siste på en lang stund hvor James benyttet seg utelukkende av analoge synther. De analoge synthene, sammen med en viss gjenkjennelighet i melodikken, gjør at det ulikhetene til tross, er en linje fra de to foregående Aphex Twin albumene.

I Care Because You Do et et drøyt timelangt stykke musikk med en betydelig kompleksitet og evne og vilje til å utforske nye musikalske jaktmarker. Her tar Aphex Twin egenhendig den elektroniske poluærmusikken ut av sine to utviklede spor, heholdsvis dansemusikk og ambient elektronikk, og skaper noe helt nytt. Aphex Twin var riktignok ikke helt alene om å utvikle den elektroniske musikken i nye retninger midt på nittitallet, Autechre, Black Dog og enkelte andre bidro også, men at de største sprangene ut i nye blå sjøer ble tatt av Aphex Twin er uomtvistelig. Dette er ikke intelligent dansemusikk (IDM), det er heller intellektuell dansemusikk du slett ikke kan danse til.

I Care Because You Do er gjennomgående tungt rytmisk basert, med et unntak av for det avsluttende Next Heap With, hvor James skaper skummel og vakker orkestermusikk over drøye fire minutter, nærmest for å si at «se jeg kan dette også». Rytmesporene er bygget ut med lag på lag av toner, både uskyldsrene melodiske vendinger, som bitvis nærmer seg det naivistiske, og atonale bevegelser av analogt synthskurr – gjerne samtidig. Samtidig er det en tung, innestengt stemning av klam luft over det hele. Det gjør at I Care Becuase You Do er langt mer kompleks enn forgjengerne, som begge var basert på relativt enkle virkemidler og få ideer på de enkelte sporene. I Care Because You Do er mindre umiddelbar, og tyngre å komme helt inn enn forgjengerne. Albumet krever en viss utholdenhet, det skal endel gjennomlyttinger til før musikken åpner seg i all sin prakt. Samtidig er albumet uhyre spennende lytting, i all sin gale rymikk og kondenserte avantgardistiske stemning.

Jeg anbefaler at du begynner med noen av de mest tilgjengelige sporene, som nevnte Next Heap With, nydelige, tilbakelente Alberto Balsam og den smule The Waxen Pith, som sender tankene tilbake til Selected Ambient Works 85-92.

Rating: 8,5/10