Aphex Twin – Richard D. James Album (Warp cd, 1996)

1) 4; 2) Cornish Acid; 3) Peek 824545201; 4) Fingerbib; 5) Carn Marth; 6) To Cure A Weakling Child; 7) Goon Gumpas; 8) Yellow Calx; 9) Girl/Boy Song; 10) Logon Rock Witch

Richard D. James Album, Aphex Twins fjerde album, blir ofte omtalt som mannens popalbum. Det er for så vidt noe sant i det, samtidig som det er himmelvid forskjell fra det den jevne kvinne i gata tenker på når ordet popmusikk kommer på banen. Det er riktignok flere øyeblikk av fengende elektronisk popmusikk på plata, men det hele er pakket inn i ett komplekst og oppfinnsomt lappeteppe av rytmer og teksturer. De fengende, lyse elementene gjør likevel at Richard D. James er enklere å ta inn enn forgjengeren I Care Because You Do.

James komponerte albumet på en mac. Han var inspirert av sine gode venner Luke Vibert (Wagon Christ og Plug] og Tom Jenkinson [Squarepusher). Begge disse var pionerer innen drill and bass, en hard, vrien variant av jungle, hvor trommemaskinene løper løpsk under tepper av skarp, stiv elektronikk. Luke Vibert hadde også syslet med mer rendyrket jungle, via sitt fantastiske prosjekt Plug, som ga ut det klassiske albumet Drum N Bass For Papa i 1996. Inspirasjonen fra jungle og drill n bass kommer tydelig på Richard D. James Album. Rytmene som svirrer rundt deg og mot deg på spor som Yellow Calx, Corn Moth og To Cure A Weakling Child er snurrige, lystige og hyperkomplekse – og likevel tilgjengelig, fornøyelig lytting.

Andre spor bygger på fastere rytmisk grunn, med hovedvekt på virile popelementer. Sjekk ut den lure Fingerbib, som suser avgårde på lyse synthslynger, den lystige eventyrfortellingen Goon Gumpas, eller det rett ut hyperpene åpningssporet 4; fantastisk popmusikk for både mennesker og maskiner.

Bruken av komplekse, hyperraske beats og teksturer av melodisk skjønnhet skaper en egen stemning på Richard D. James Album, som bidrar til at plata skiller seg ut fra annen elektronika – både den gang da og nå – og også fra Aphex Twins tre foregående album. Albumet er kortspilt med sine drøye 30 minutters spilletid, noe som gjør at du umiddelbart ønsker en lytt til, både for å nyte de tiltrekkende, åpne elementene, men også for å finne ut hva som egentlig foregår. Slik sett skiller albumet seg også fra forgjengerne, som med sin varighet fra drøye timen og opp til nesten to og en halv time, slår lytteren til bakken med all sin kraft og velde, og som gjør at du etter hvert har behov for en pause. Så er kanskje de tre første albumene mer fundamentale i sin fornying av elektronisk musikk og en smule mer, tja, helhetlig konseptualisert?

Med forgjengeren I Care Because You Do fikk Aphex Twin et ganske stort kommersielt gjennombrudd, med en 24 plass på albumlistene i England. Merkelig nok nådde ikke Richard D. James album samme høyder, dette albumet måtte nøye seg med en 62 plass. De filmatiske kvalitetene i musikken hadde imidlertid blitt oppdaget, og det rant på med forepsørsler om å bruke Aphex Twin musikk i diverse reklamer. Garantert en solid biintekt.

Uansett, det er en prestasjon å skape så levende musikk – ja rent ut mennesklig musikk – ut av stive, harde 0 og 1 tall. Det har selvsagt å gjøre med Aphex Twins komponisatoriske evner, hans øre for den gode melodi og ikke minst hans humor og humør. Dermed ender Richard D. James album som et livsbejaende stykke musikk – som varer.

Rating: 8,5/10