Alice Cooper -Muscle Of Love (Warner LP, 1973)

1) Big Apple Dreamin’; 2) Never Been Sold Before; 3) Hard Hearted Alice; 4) Crazy Little Child; 5) Working Up A Sweat; 6) Muscle Of Love; 7) Man With The Golden Gun; 8) Teenage Lament ’74; 9) Woman Machine

Gruppa Alice Cooper skulle ha ett album til i seg, før det hele imploderte og Vincent Furnier tok navnet Alice Cooper som sitt formelle egennavn, og gikk videre til en solokarriere som fortsatt pågår. Furnier var da også mer dominerende her enn tidligere, han var involvert i skriving av samtlige ni låter på Muscle Of Love.

Muscle Of Love har blitt sett på som en litt halvslapp sorti, med et slitent band og halvgodt materiale. Jeg synes albumet er undervurdert. Muscle Of Love er riktignok ingen Billion Dollar Babies, men er likevel snaue førti minutters grei til god Alice musikk. Albumet spiler godt som en rockplate fra tampen av 1973. Her er lite av det teatralske, selv om Alice har påstått av albumet er et slags konsept over urbane seksuelle vaner. Det synges riktignok mye om sex, men noe konsept sliter jeg med å finne spor av. Albumet er lettest å ta inn som ni frittstående og gode låter, uten noen kalkuner i sikte.

Bob Ezrin var for første gang på lenge ute av produsentstolen, der satt Jack Richardson og Jack Douglas. Canadieren Richardson hadde slått seg opp som produsent for blant andre The Guess Who. Jack Douglas var i starten av sin karriere, men hadde allerede jobbet med blant andre Miles Davis og The James Gang. Senere skulle han få enorm suksess som produsent for blant andre  Aerosmith og Cheap Trick. Richardson og Douglas ga Muscle Of Love en stilig rockproduksjon, passe røff i kantene og likevel med tilstrekkelig kommersiell pondus. Og på en låt som Never Been Sold Before tilførte de et slags Stonesy swagger som kler musikken aldeles perfekt; Alice som rootsy rock & roller.

Man With The Golden Gun var tiltenkt James Bond filmen med samme navn, men ble vraket i siste liten. Det var dumt spør du meg, den hadde passet perfekt. Men den finnes i hvert fall på Muscle Of Love – i all sin prakt, med Liza Minnelli, Ronnie Spector og The Pointer Sisters på back up vokal, intet mindre.

Verdt å nevne er også Teenage Lament ´74, en av Alice Coopers beste låter. En herlig poprocker som spretter avgårde på kvinnekor, kassegitarer og et nydelig løft i refrenget.

Muscle Of Love er en plate som trenger litt tid på å åpne seg, den er ikke like umiddelbar som de foregående platene. Men den står seg godt over tid og har blitt en favoritt.

Albumet nådde 10. plass på albumlistene i USA, noe som faktisk ble sett på som en skuffelse for gruppa, etter den voldsomme suksessen med Billion Dollar Babies. Nedturen for de involverte her var ikke så veldig langt unna, og noen år senere skulle de fleste lengte forgjeves etter topp ti plasseringer. Ikke minst hovedpersonen selv. Men først skulle Alice solodebutere.

Rating: 7,5/10