Aphex Twin – 26 Mixes For Cash (Warp 2cd, 2003)

CD I: 1) Time To Find Me [AFX Fast Mix]; 2) Raising The Titanic [Big Drum Mix]; 3) Journey [Aphex Twin Care Mix]; 4) Triachus [Mix by Aphex Twin]; 5) Heroes [Aphex Twin Remix]; 6) In The Glitter Part 2 [Aphex Twin Mix]; 7) Zeros And Ones [Aphex Twin Reconstruction #2]; 8) Ziggy [Aphex Twin Mix #1]; 9) Your Head My Voice [Voix Revirement]; 10) Change [Aph¬ex Twin Mix #2]; 11) Une Femme N’Est Pas Un Homme [Aphex Twin Mix]; 12) The Beauty Of Being Numb Section B [Created by Aphex Twin]; 13) Let My Fish Loose [Aphex Twin Remix]  CD II: 1) Krieger [Aphex Twin Baldhu Mix]; 2) Deep In Velvet [Aphex Twin Turnips Mix]; 3) Falling Free [Aphex Twin Remix]; 4) We Have Arrived [Aphex Twin QQT Mix]; 5) At The Heart Of It All [Created by Aphex Twin]; 6) Flow Coma [Remix by AFX]; 7) Windowlicker [Acid Edit]; 8) Normal [Helston Flora Remix by AFX]; 9) SAW2 CD1 TRK2 [Original Mix]; 10) Mindstream [The Aphex Twin Remix]; 11) You Can’t Hide Your Love [Hidden Love Mix]; 12) Spotlight [Aphex Twin Mix]; 13) Debase [Soft Palate]

Gjennom hele nittitallet var Aphex Twin en ettertraktet remikser av andres materiale. Han kunne ta seg grovt betalt for sine tjenester til store artister, som ønsket å sole seg i kredibilteten og hipsterstatusen til unge James.

I 2003 samlet Warp 26 av remiksene på en dobbel cd, med hele 140 minutters spilletid. Ugivelsen kommer sikkert i stand av kommersielle årsaker, og ikke bare som en karrieremessig oppsummering for fansen. Warp hadde ikke mye nytt materiale å presentere fra Aphex Twin, som senest hadde latt høre fra seg to år tidligere med dobbeltalbumet Druqks. Navnet på utgivelsen, 26 Mixes For Cash, var ikke ment som en ironisiering over dumme artister som lot seg overtale til å betale uanstendige beløp; Aphex Twin foretrakk cash – som i kontanter. På den måten fikk plateselskapene minst mulig info; ingen adresser, kontonummer eller annet. Snodig.

Snodig er også musikken på 26 mixes for cash. Materialet fremstår som oftest mer som rekonstruksjoner enn remikser. Glem alle åtti- og nitttallets standardiserte remikser, hvor man som regel nøyde seg med å dra låta ut i tid, legge på litt tyngre beats og la det stå til. På 26 Mixes For Cash er materialet stort sett ugjenkjennelig fra originalene. Aphex Twn plukker noen elementer her og der, setter det hele sammen med sin vrengte rytmikk og sine nesten-lag-på-lag av teksturer – og vips så skapes ny musikk ut av det hele. Resultatet blir likevel ikke nødvendigvis «Aphex Twin musikk», i den for stand at alt her er av slik karakter at det kunne sklidd rett inn på de ordinære Aphex Twin utgivelsene. Tvert i mot faktisk, her skapes som regel noe nytt og annerledes – ofte med godt resultatet, selv om jeg må si at jeg foretrekker Aphex Twins utgivelser i eget navn, tross alt. Det har selvsagt mest å gjøre med den skyhøye standarden han alltid har på sine egne ting, for det er mye fint å lytte til på 26 Mixes For Cash.

Det er mange kjente og ukjente navn som fikk Aphex Twin behandling, og som er representert her. Av de mest kjente nevnes Nine Inch Nails, Gavin Bryars, Philip Glass, Saint Etienne og Curve. Gavin Bryars minimalistiske stykke The Sinking Of The Titanic er en klassiker innen moderne kunstmusikk. I Aphex Twins hender blir det hele Raising The Titanic, hvor den dronende orkestermusikken og sakrale sangen sakte men sikkert blir kvalt under blytung, metallisk perkusjon. Det fungerer nydelig og er et høydepunkt her.

Philip Glass orkesterversjon av David Bowies Heroes er også herlig lytting. Her tar Apex Twin Heros fra Philip Glass og gir den tilbake til David Bowie, gjennom å bitvis klippe fra hverandre strykerene og legge Bowies originalvokal på toppen. Resultatet er et svimlende, kaotisk møte mellom kunstrock ala Berlin 1977 og et symfoniorkester sittende på en sky av LSD. På Curves Falling Free isoleres Toni Hallidays stemme fullstendig fra originalmusikken, og alt står tilbake er hennes svale englerøst. Stemmen pakkes så inn i Aphex Twin motorikk, et sted mellom jungle og teknobeats. Et høydepunkt!

Det er også fire Aphex Twin/AFX spor på 26 Mixes For Cash, og da er vi raskt over i et mer «normalt» Apex Twin uttrykk. Best av disse er SAW2 CD1 TRK2, med andre ord det andre sporet på Selected Amibent Works 2. Versjonen er en øreåpner, hvor den opprinnelige ambiente perlen løftes ut i teknoland. Her viser Aphex Twin sitt geni og sine evner til å vri og vrenge materialet sitt i stadig nye og uventede vendinger.

Apex Twins samarbeid med Nine Inch Nails er viden kjent, og er representert med to spor. Jeg liker godt den skjebnetunge At The Heart Of It All, med sin blytunge stemning og miks av industrirock, orkestermusikk og tekno. The Beauty Of Being Numb er heller ikke verst, der originalen er omskapt til en slags lo-fi stemning av bliss og ro.

Versjonen av Nobukazu Tkemuras Let My Fish Loose må også nevnes. Her står bass, eterisk kvinnevokal, treblåsere og strykere tilbake, og skaper en vakker, urolig stemning.

26 Mixes For Cash er en verdifull oppsummering av Aphex Twins rekonstruksjoner av andre artister. Den står godt for seg selv som et næringsrikt stykke musikk, og er samtidig en viktig brikke i det store Aphex Twin-puslespillet.

Rating: 7,5/10