Archers Of Loaf – Curse Of The Loaf (Atlas 2LP, 2011)

1) Audiowhore; 2) Harnessed in Slums; 3) Dead Red Eyes; 4) Worst Defense / Attack of the Killer Bees; 5) 1985; 6) Fabricoh; 7) Greatest of All Time, 8) Lowest Part Is Free, 9) Freezing Point; 10) What Did You Expect?, 11) You and Me; 12) Might 13) Bacteria; 14) Web in Front; 15) Nostalgia; 16) Slow Worm; 17) Step Into the Light; 18) Wrong; 19) Plumbline; 20) Revenge; 21) Scenic Pastures; 22) Form and File; 23) All Hail the Black Market

I 2015 ble det utgitt en dvd med liveopptak fra Archers of Loafs gjenforeningskonsert i Chapel Hill i 2011. Samtidig ble musikken utgitt på en lekker dobbeltlp i begrenset opplag, i god vinylrenessanse ånd. Gruppa hadde funnet sammen igjen i anledning av Merge Records reutgivelse av deres fire studioalbum. Disse reutgivelsene er verdt å ha for den dedikerte Archers fansen, det er mye interessant ekstramateriale inkludert på cd-utgivelsene.

Archers Of Loaf var i god form denne kvelden i 2011 i Chapel Hill. Det er fint å høre gruppa spille sine beste låter for sitt kjernepublikum, elleve år etter at gruppa ble oppløst. Curse Of The Loaf er et bedre livedokument enn Seconds Before The Accident. På Seconds hørte vi et slitent band på randen av oppløsning, hvor det flotte låtmaterialet ble fremført uten særlig futt. I tillegg er studiomaterialet til Archers preget av komplekse teksturer og arrangementer, med en særlig forseggjort rigging av gitarspill. Dette sleit gruppa med å realisere fra scenen i 1998.

Noe av den samme utfordringen med å få frem kompleksiteten i Archers musikk henger også ved Curse Of The Loaf. Deler av materialet blir smått rudimentært i forhold til studioversjonene. Dette kompenseres likevel bedre denne gangen, mye på grunn av en avslappet og tent gjeng som drar gjennom sin fine låtkatalog. Curse Of The Loaf er et overskuddsprosjekt, gruppa er herlig energisk og løs i snippen samtidig. I tillegg er det god dramaturgi på dette dobbeltalbumet, her følger vi Archers Of Loaf gjennom hele konserten, fra start til siste ekstranummer. Du får den gode «jeg var nesten der» følelsen. Og det leveres gode versjoner av flere av bandets beste låter, men jeg kan ikke fri meg fra at jeg også denne gangen (som med Seconds Before The Accident) fort vender tilbake til originalversjonene når Archers Of Loaf plukkes frem fra hyllene.

Rykter har dukket opp og forsvunnet igjen om et mulig nytt studioalbum fra Archers of Loaf. Det hadde vært noe.

Prioteringsrekkefølge på å skaffe seg Archers Of Loaf-katalogen bør dermed være; 1) Icky 2) Vee Vee 3) White Trash Heroes 4)The Speed Of Cattle 5) Al The Nations Airports 6) Curse Of The Loaf 7) Seconds Before The Accident. Etter min mening hører nummer 1, 2 og 3 med i en hver kvalifisert platesamling.

Rating: 6/10