Animal Collective – Hollinndagain (St Ives LP, 2003)

1) I See You Pan; 2) Pride And Fight; 3) Forest Gospel; 4) There’s An Arrow; 5) Lablakely Dress; 6) Tell It to the Mountain; 7) Pumpkin Gets a Snakebite

I 2002 dro Avey Tare, Panda Bear og Geologist på turne, sammen med vennene i Black Dice. Black Dice hadde et større navn på dette tidspunktet, og var hovedattraksjon. Det hindret ikke plateselskapet Secret Canadian, via underlabelen St. Ives, å utgi opptak med Avey Tare, Panda Bear og Geologist fra turneen. Resultatet ble livealbumet Hollindagain. Hollindaigan ble opprinnelig utgitt på LP i kun 300 eksemplarer, men er senere reutgitt av Paw Tracks på både vinyl og cd – og da under gruppenavnet Animal Collective. Alle pre-Animal Collective utgivelser (før 2003) ble reutgitt i gruppas navn utover 2000-tallet. For  enkelhets skyld plasserer jeg derfor disse utgivelsene som en del av Animal Collective-katalogen.

De tre første sporene på plata er hentet fra en opptreden på den legendariske radiostasjonen WFMU i New Jersey, de fire resterende er tatt opp på konserter i New York, Austin og Nashville. Materialet på Hollindagain er aldri innspilt i studio, og er kun å finne på livealbumet. Det gjør plata til noe mer enn et dokument over tidlig Animal Collective i livetapning, det unike innholdet gjør at Hollindagain må vurderes som en del av den sentrale katalogen til gruppa. Låtene her ble jobbet med parallelt med Danse Manatee, der materialet som endte opp på det albumet ble jobbet med i studio og materialet som er å finne på Holdinnagain ble utforsket og utviklet fra scenen. Slik sett blir Holdinngaian og Danse Manatee søsken. De er da også tett knyttet til hverandre rent musikalsk. På disse dypt eksperimentelle platene møter vi det tidlige, tribale Animal Collective, hvor perkusjon, hamring på akustiske gitarer og fri bruk av elektronikk går opp i et større hele. Tidvis benyttes elektronikk også til å legge uttrykket tett opp mot støy, ikke ulikt det turnekameratene i Black Dice bedrev på samme tid.

Av Hollindagains samlede spilletid på 48 minutter utgjør opptaket fra WFMU nesten 30 minutter. Her leverte Aninmal Collective en lang, sammenhengende jam med sporene I See You Pan-Pride And Fight-Forest Gospel. Det hele bygger seg opp fra innledningens statiske elektrisitet, via acapella sang, ren støy og enkle, repetive rytmemønstre, med overliggende sang i en særs avslappet stemning – skogstroll mot ukontrollert spacerock?- før det kulminerer i det voldsomme rabalderet på Forest Gospel; innledningsvis høres det ut som om tre bavianer har gått løs på et enormt trommsett, før det hele samles på et vis i chantet «Only My Best friend Jesus». Ellevilt, inspirert og morsom lytting for den oppdagelseslystne.

Resten av plata består av  utflytende stemningsrapporter fra forsøksvise sanger; en nesten-kontemplativ urrock under skyer av ambiens. Ingen egentlige melodilinjer, åpenbart improvisert vokal over vandrende perkusjon, elektronikk og annen materie.

Hollindagain har en abstrakt skjønnhet hvilende over det utagerende uttrykket. Det gir musikken en varme som ofte kan savnes i noiserock og dronerock. Alt er ikke like vellykket, og det er utfordrende, men det vokser på deg ved gjentatt lytting.

Rating: 7/10