Aphex Twin – Cheetah (Warp 12” EP, 2016)

1) CHEETAHT2 [LD Spectrum]; 2) CHEETAHT7b; 3) CHEETA1b ms800; 4) CHEETA2 ms800; 5) CIRKLON3 [Колхозная mix]; 6) CIRKLON 1; 7) 2X202-ST5

I løpet av våren og sommeren 2015 lastet Apex Twin opp flere hundre uutgitte spor til Soundcloud. Materialet var hovedsakelig demoer han hadde jobbet med opp gjennom årene, og det hele ble selvsagt mottatt med glede av Aphex Twin-kulten. Jeg skal ikke påstå at jeg har lyttet gjennom alle disse timene med musikk, men noen lytt her og der gir et inntrykk av at mye av materialet er uferdig utforskende og bitvis lo-fi. Selvsagt interessant også, for oss som er bitt av Aphex bugen.

Ingen kan påstå at Cheetah, 12-tommeren som ble sluppet 8 juli 2016, er lo-fi og uferdig. Tvert i mot er Cheetah strømlinjeformet elektronika mot tekno, i et musikalsk landskap som ikke skiller seg særlig fra Syro. Det låter usedvanlig lekkert; glidende, metallisk og futuristisk, slik god tekno gjør i sine mest inspirerte stunder. Slik sett står tittelen i dyp kontrast til innholdet; Cheetah MS800 var navnet på en digital synthesizer fra åttitallet, som etter sigende var notorisk vanskelig å spille på og som i tillegg låt bedritent. Snodig.

Cheetah fortjener din oppmerksomhet, som nok en verdifull bit av Aphex Twin puslespillet. Cheetah er altså Aphex Twin i teknogrenseland, og slik sett ligger musikken tett opp til det han fiklet med på Analord epene (delvis samlet på Chosen Lords albumet). De hektiske rytmene ala drill n bass og breakbeat er ikke å høre, her er det fokus på relativt tilbakelent (og tilbakeskuende?) tekno, som sakte utvikler paletten gjennom sporene. Cheetah er vakker og innbydende, men også litt «enkel» og ukomplisert svevende; det er ikke den innovative Aphex Twin som utfordrer og forsker her. Så må selv den mest ivrige forsker hvile nå og da, og få hviler med større talent og oppfinnsomhet enn Richard D. James.

Det mest innovative med Cheetah er den kostelige videoen som ble laget til CIRKLON3, regissert av den 12 år gamle Ryan Wyer. I videoen danser barn frenetisk rundt, med Aphex Twin-masker. Fantastisk.

Cheetah er utgitt som 12» men har spilletid på over 33 minutter og kvalifiserer nesten kvalifiserer som langspiller. Cheetah er like lang som The Richard D. James album fra 1996. Uansett hører den hjemme i Aphex Twin hyllen.

Rating: 7/10