Animal Collective – Campire Songs (Catsup Plate/Paw Tracks cd, 2003)

1) Queen In My Pictures; 2) Doggy; 3) Two Corvettes; 4) Moo Rah Rah Rain; 5) De Soto De Son

Det som nå regnes som Animal Collectives fjerde album, ble opprinnelig utgitt i mars 2003 under gruppenavnet Campfire Songs, samme navn som albumtittelen. Her bestod gruppa av Avey Tare, Panda Bear og Josh Dibb aka Deakin. Geologist stod for opptakene på minidisc.

Campfire Songs ble spilt inn på Avey Tares tantes terrasse i Monkton, Maryland i 2001. Musikken ble spilt rett inn på første tagning, og som et resultat av at man satt ute ble  ambiens og lyd fra omgivelsene en del av lydbildet. I tillegg ble det lagt på enkelte feltopptak. Musikken på Camfire Songs består av akustiske gitarer og sang, i tillegg til at bakgrunnsstøyen fra omgivelsene nærmest blir et instrument i seg selv. Plata er fri for elektroniske elementer og er langt mer «åpen» enn andre tidlige Animal Collective utgivelsene.

Campfire Songs er varm, myk og utflytende dronende, der lukkede melodier åpner seg sakte under improvisert spill og sang. Eller rettere sagt; det høres improvisert ut, helt fritt og naturlig – men materialet her var både skrevet og øvet inn. Uansett danner det seg et bilde av tre musikere sittende i sirkel på en terrasse, med akustiske gitarer, søkende og undrende, på et teppe av naturlyder. Vokalharmonier og forsiktig plukking på gitarer binder det hele så vidt sammen, og særlig vokalarbeidet kryper under huden ved gjentatt lytting. En hemmelig skjønnhet bretter seg ut og blir hos deg.

Animal Collective prøver seg frem på disse sangene, og de bruker god tid; tre av fem spor er over ti minutter lange. Musikken er fri for rytmeinstrumenter og det sedvanlige kaoset som ellers kjennetegner gruppas tidlige innspillinger, og albumet ligger samtidig langt unna gruppas senere mesterverk av forstyrret, rytmesterk pop. Slik sett blir Campfire Songs en original plante i den viltvoksende katalogen til Animal Collective. På Campfire Songs uteskes en eksperimentell, psykedelisk folkmusikk, helt ute av tid og sted; disse innspillingene kunne like gjerne vært fra sent sekstitall. Det er likevel noen sammenhenger her; kobles vokalharmoniene sammen med det bastant rytmiske fra deler av Spirits og Dance Matanee, og det drysses over et flak Beach Boys, nærmer det  seg de musikalske utmarkene Animal Collective skulle utforske fra og med Sung Tongues i 2005.

Musikken spiller på helt egne strenger; den er kontemplativ, sakte inviterende og åpen mot luft og omgivelser; innspillingene er ikke egnet for stereofreaks, men herlig for den som gjerne tar inn et stykke natur i musikalsk form. Låtene er ikke spesielt melodiøse, og blir litt nakne hver for seg, men hør dette albumet i sammenheng, og du forstår at de hører sammen og er sterkest sammen. Campfire Songs søsken finnes blant andre artister under new weird america paraplyen, der psychedelic folk var et inneord, og grupper som Sunburnded Hand Of The Man og Six Organs Of Admittance gjerne kunne spilles rygg mot rygg med Campfire Songs.

Campfire Songs er ikke perfekt, men den kjeder aldri og har en voldsom sjarm; den er lett å sette på.

Rating: 7/10