Animal Collective – Sung Tongues (Fat Cat cd, 2004)

1) Leaf House; 2) Who Could Win A Rabbit; 3) The Softest Voice; 4) Winters Love; 5) Kids On Holiday; 6) Sweet Road; 7) Visiting Friends; 8) College; 9) We Tigers; 10) Mouth Wooed Her; 11) Good Lovin’ Outside; 12) Whaddit I Done

Sung Tongues skulle bli noe av et gjennombruddsalbum for Animal Collective. Plata var den første utgivelsen deres som fikk en bredere distribusjon, takket være avtalen gruppa inngikk med Fat Cat. Frem til 2004 hadde distribusjonen deres vært begrenset til undergrunnsnettverk, særlig via den legendariske platebutikken Other Music i New York, en butikk hvor flere av medlemmene i Animal Collective også stod bak disken til tider.

Sung Tongues løftet Animal Collective opp av undergrunnen og inn i indierock- oppmerksomheten. Plata ble nr 2 på det innflytelsesrike nettstedet Pitchforks årets album liste, noe som umiddelbart medfører at mange hipstere kaster seg over utgivelsen din. I tillegg var fortsatt Brooklyn verdens hippeste sted, der gruppa etterhvert hadde slått seg til. Sung Tongues var da også et perfekt album i kaste inn i miksen i musikkåret 2004, samme året artister som Devandra Banhart, Joanna Newsom, Sufjan Stevens og Espers leverte sterke album innen postfolk/akustisk. For på Sung Tounges hadde Animal Collective lagt tilside det meste av den elektroniske galskapen for et nesten gjennomgående akustisk uttrykk, dominert av vokal og kassegitar, med perkusjon slengt inn her og der.

På Sung Tongues var Animal Collective for en stakket stund tilbake til i duoformat, med kun Avey Tare og Panda Bear tilstede. Med andre ord samme besetning som på debutalbumet Spirit They’re Gone, Spirit They’ve Vanished. Song Tongues kan ses på som en slags oppfølger til denne herlige første plata. Det er også noe av samme stemningen over de to albumene, selv om inntrykk og uttrykk er ganske langt fra hverandre, kan ånden gjenkjennes.

Sung Tongues bæres av det vokale samspillet mellom Panda Bear og Avey Tare. Vokalene er høyt og lavt; disig og fjern det ene øyeblikket og nær og intens det neste. Ingen av de to kan sies å være store sangere rent volum og stemmemessig, men de har sin egen stil og en oppfinnsom tilnærming til det vokale uttrykket, og begge synger av hjertens lyst. Det gir Sung Tongues en umiddelbarhet og friskhet som det skal letes lenge etter. Denne gangen fokuserte Animal Collective på å skrive sanger, med melodi og oppbygning i amerikansk poptradisjon etter Beach Boys og andre sekstitallshelter. Dette skulle gruppa utvikle voldsomt senere i karrieren, men allerede her er det gode eksempler på fengende pop, spesielt på første delen av albumet. Popsangene hadde innslag av acid folk og psykedelia, men mistet aldri sitt jublende og fengende uttrykk. Disse friske kombinasjonene setter sitt preg på Sung Tongues seks første spor, hvor særlig de Leaf House og Who Could Win A Rabbitt stråler og fenger. Særlig sistnevnte er en killer av en låt, og har blitt stående som en klassiker fra 2000 tallet, der den jubler seg frem ; den må høres. Så kan det innvendes at det i enkelte tilfeller blir vel entusiastisk, på kanten til det masete på noen av sporene.

Den 12 minutter lange Visiting Friends deler albumet i to, der den vandrer på improviserende stier, med dronende gitarer, sang dypt i miksen og tung psykedelisk stemning, ikke langt fra det uttrykket Animal Collective utforsket på Camfire Songs og Holdinndagain. Det låter aldri truende eller fremmedgjørende, men fortsatt inviterende i sin myke, steine stemning. De avsluttende fem sangene er tilbake i kortere spilletid og holder fortsatt på instrumentering og vokalarbeidet fra første del av platen, men de er friere i formen; mindre pop, mer improvisasjon og en tilbakevending til løsere strukterer ala tidligere nevnte Campire Songs og Holdinndagain. Her sendes tankene tilbake til Incredible String Band og andre acidfolk/folkrock pionerer fra slutten av sekstitallet.

Selv om Sung Tongues på mange vis er historien om to deler, er det en besnærende helhet over albumet, der våre venner utforsker pop og folk langt inne i Animal Collective-skogen.

Rating: 7,5/10