Mike & Rich – Expert Knob Twiddlers (Rephlex cd, 1996)

1) Mr. Frosty; 2) Jelly Fish; 3) Eggy Toast; 4) Reg; 5) Vodka; 6) Winner Takes All; 7) Giant Deflating Football; 8) Upright Kangaroo; 9) The Sound of Beady Eyes; 10) Bu Bu Bu Ba

Mark Paradinas og Richard James er begge sentrale skikkelser innen modern elektronisk musikk, og har vært det siden tidlig nittitall. De to er også nære venner, og har uttalt seg rosende om hverandres musikalske bravader. Richard James er selvsagt mest kjent som Aphex Twin, men har også operert under en rekke andre aliaser. Aliaser er heller ikke fremmed for Mike Paradinas, som har hatt en lang karriere som u-Ziq, men har også operert under navn som Tusken Raiders, Jake Slazenger og Frost Jockey. Paradinas er også mannen bak det eminente plateselskapet Planet Mu, som har utgitt mengder med fet elektronisk musikk siden midt på nittitallet. Det var musikk utgitt under Jake Slazenger navnet som fanget Richard James interesse, og som ble starten på et langt og varig vennskap.

Samarbeidet mellom Paradinas og James, Expert Knob Twiddlers, ble utgitt på Rephlex i 1996, men ble for det meste til i allerede i 1994. Etter hva jeg forstår var mye av grunnlaget innspillinger som James hadde syslet med, som de to så bearbeidet og utviklet i fellesskap. Med relativt enkle virkemidler tok de mål av seg å lage en fusjon av easy listening, funk og elektronisk musikk. Dessverre ble resultatet slik det ofte blir når store artister samarbeider; forventningene er høye og resultatet middels. Expert Knob Twiddlers ble ikke summen av de to stilskaperne tatt opp i en høyere enhet, men endre opp som en flat og mindre inspirert øvelse. Det musikalske uttrykket er mer lettbeint, kitschy og uforpliktende enn hva vi er vant til fra disse to, og stort sett merkelig uengasjerende. Det er som om forsøket på å skape easy listening og godværsfunk tar overhånd, med resultat at det blir lite spenning og oppfinnsomhet i uttrykket.

Jeg innrømmer glatt at det ikke hadde blitt mer enn en gjennomlytting på denne plata om det ikke var for at det var de to involverte som stod bak. Expert Knob Twiddlers er i godt selskap med mange av de «ironiske» loungepop utgivelsene som var hipstermat på nittitallet, men som står igjen som mildt latterlige sjangerøvelser når vi låner øre til dem drøye tyve år senere.

Gir man dette albumet noen flere runder i spilleren, dukker det opp enkelte ok ting og saker som hekter deg på. Likevel er musikken aldri nærheten av lodde så dypt som Aphex Twin og u-Ziq er i stand til. Dermed ender Expert Knob Twiddlers opp som et album for spesielt interesserte, det vil si komplettister av disse to artistene, som kjøper plata og spiller den noen få ganger, for så å file den i det store arkivet.

Men skal den files på Aphex Twin eller u-Ziq? Vrient.

Rating: 5/10