Animal Collective – Feels (Fat Cat cd, 2005)

1) Did You See The Words; 2) Grass; 3) Flesh Canoe; 4) The Purple Bottle; 5) Bees; 6) Banshee Beat; 7) Daffy Duck; 8) Loch Raven; 9) Turn Into Something

På Feels, Animal Collectives sjette studioalbum, var alle fire medlemmene på plass igjen, etter at Sung Tongues var laget av duoen Avey Tare og Panda Bear. I tillegg til at Geologist og Deakin også var på plass, hadde gruppa også hjelp av  andre musikere. Dave Porters (Avey Tare) daværende kone Kristín Anna Valtýsdóttir spiller på hele albumet (under navnet Doctess), og fiolinst Eivind Kang spiller på fire spor. I tillegg var den flinke teknikeren Scott Colburn med, han er «kjent» fra Climax Golden Twins og ikke minst samarbeidet med raringene i Sun City Girls.

Det var etter sigende mye diskusjon og fokus på stemming av instrumenter i forbindelse med innspillingen av Feels, hvor medlemmene fortalte om en slitsom prosess med å tune alle instrumentene i overensstemmelse med et piano som var ustemt. Hvorvidt dette var en spøk eller et ønske om å fremstå som eksentriske skal være usagt. Uansett endte Feels opp som det mest konvensjonelle albumet gruppa hadde laget så langt. På første halvdel av plata er uttrykket nærmere indierock enn de noengang hadde vært tidligere. Her samlet gruppa seg om et relativt konvensjonelt lydbilde, med et rimelig rett frem komp og stemmebruk, som er langt mindre kaotisk enn hva vi hadde vendt oss til fra denne kanten. Feels er, som Sung Tongues, summen av to ulike deler, der andre delen av albumet er mer utflytende og eksperimentelt. En tilnærming til et mer konvensjonelt uttrykk medførte ikke at Animal Collective ble en gjennomsnittlig kørrkjedelige indietrupp, til det er gruppa for smart og nyskapende.

Feels er et album hvor det musikalske utrykket baserer seg på klassisk rockforståelse, supplert med avantgardistisk ballademakeri, samtidig som det hele vender ansiktet mot popmusikken. Og da ikke den moderne popmusikken ala 2005, men mot den uskyldsrene tidlige sekstitallspopen, representert særlig ved Beach Boys. Animal Collective skulle forske mye på en bred poptilnærming på de kommende albumene, hele tiden med et skråblikk mot Brian Wilson og Beach Boys. Folkinspirasjonen og linjene til new weird america er langt mindre dominerende her, og det er like greit. Gruppa hadde på mange vis tatt de ekspressive acid-folkinspirasjonene og de mest utagerende friformeksperimentene så langt man kunne komme uten å risikre å gjenta seg selv. Dermed unngikk Animal Collective den fella mange av de samtidige artistene i new weird america bølgen gikk i, med gjentagelser og manglende fornyelse.

Feels er åpen, konsentert og rett ut vakker rock og popmusikk, enten vi snakker om de første sporenes relativt kontante pop-rockmuskuløsitet, eller platas utflytende, trolske og myke andre haldel. Det er en ro over albumet som kler uttrykket, og som jeg må si jeg savner litt i de platene gruppa skulle lage i de kommende årene, hvor den jublende popmusikken ble pakket inn et kaleidoskopisk nett av lyd i lag på lag. Det er ok det og, for all del – popmusikk i hendene på et så musikalsk og oppfinnsomt band som Animal Collective blir sjelden feil – men det er noe eget ved Feels.

Av de mer konvensjonelle sporene er særlig åpneren Did You See The Words deilig lytting, der den entrer verden på skrudde dyrelyder og en oppbyggelig kombo av piano, gitar og perkusjon, før en overraskende, nesten sjokkerende rett frem vokal kommer inn og refrenget løfter hele stasen til himmels.

Likevel er det de lange, drømmende balladene jeg vender oftest tilbake til. Her klarte Animal Collective å skape en stemning av noe helt fremmed og samtidig veldig nært – et ukjent sted å hvile, som likevel føles som hjemme. Sjekk ut den svale, mystiske Bees, den rymiske, lyse Banshee Beat – et høydepunkt på plata med sin inderlige sang og underkjølte energi. Og ikke minst Daffy Duck, som er tilbake i samme musikalske urskog som Bees.

Det er ingen svake spor på Feels, et album som viser et endret Animal Collective, som hadde beholdt, sågar forsterket, evnen til å lage nyskapende, vakker musikk.

Rating: 8/10